„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. aprīlis
Svētdiena
Gundega, Terēze
+17.3 °C
nedaudz mākoņains

Ģimenes ārstu streiks – norimis, bet nav beidzies

Dinija Jemeļjanova

Ģimenes ārstu streiks, kurš turpinās jau četras nedēļas, piedzīvojis vairākus kāpinājumu punktus, bet nu, sākoties augustam, paredzams, ka tas pierims. Kaut gan oficiāli palicis tikai viens neatrisināts jautājums – kapitācijas naudas palielināšana – problēmas ārstiem ikdienā sagādā gan jaunā streika forma, gan neskaidrā nākotne.

„Modificētais” streiks

Lai gan oficiāli streiks sākās 3. jūlijā un turpinās joprojām, tam gan vairs nav kategoriskās formas. „Streiks turpinās, bet „mīkstākā” formā,” skaidro Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) pārstāvis Latgalē Anatolijs Požarskis, „šobrīd mēs pieņemam pacientus, bet ne vairāk kā 20 dienā.” Kaut gan vasarā viņam reti kurā dienā ir vairāk kā 20 pacienti, rudenī, ja streiks turpināsies, situācija varētu mainīties uz slikto pusi.

Arī ģimenes ārste Inna Zamjatina streikā piedalās no tā pirmās dienas, šajā laikā viņas praksē strādāja medmāsa un ārstes palīdze, bet bijuši arī pacienti, kuri piekrituši ārstes konsultācijai par maksu. Diemžēl viņai šī „modificētā streika” prasībās neizdodas iekļauties, jo dienā palīdzību lūdz vairāk nekā 20 pacienti.

Ārste jau vairākus gadus strādā kā pašnodarbinātā, pati izveidojusi savu praksi, atradusi telpas, sagādājusi nepieciešamo aparatūru, nodrošinot nošķirtu darba zonu sev, ārsta palīgam un medmās ai. „Taču tagad mums grib likt veidot kopprakses,” I. Zamjatina stāsta, „atceros, kā pirms 20 gadiem strādājām desmit metru kabinetā kopā ar vēl trim ārstiem, nebija izlietnes. Vai tas bija darbs?” Ārste raizējas arī par neatrisinātajiem e-veselības jautājumiem – kad tā būs obligāti jāsāk ieviest visiem un vai viņai tiks sniegta palīdzība elektronizētās sistēmas apgūšanā.

Visu rakstu lasiet 1. augusta numurā.