„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. aprīlis
Svētdiena
Gundega, Terēze
+15.0 °C
apmācies

Tartaks varētu atdzimt, pateicoties investoram

Egita Terēze Jonāne

Latgalē ir nostūrīši, kur, likvidējoties mazākai vai lielākai ražotnei, ir aprimusi cilvēku darba ikdiena. „Tartaks”, kas atrodas Krāslavas novada Ūdrīšu pagastā, pirms dažiem gadiem piedzīvoja satricinājumu, jo tika likvidēta kažokzvēru audzētava SIA „Nedfarming (Udele Tartaks Latvia)”.

Fermas vārti ir ciet un ieaug nezālēs. Caur žoga restēm redzami gan ūdeļu neapēstie siena ruļļi, gan zāģu skaidas, ko izmantoja pakaišiem.  Pakavējoties ciemā ilgāk, var sastapt tikai pāris cilvēkus, kuri katru dienu mēro vienu un to pašu ceļu no daudzdzīvokļu mājas līdz veikalam. Tā kā ir ogu un sēņu sezona, daļa tartakiešu uz visu dienu pazūd mežā, kas atrodas gandrīz rokas stiepiena attālumā. Daudz aktīvāk dzīve rit privātmāju sektorā, kur iekopti piemājas dārzi vai siltumnīcas.

Sakrāja parādus un aizbrauca

Ūdrīšu pagasta pārvaldes sekretāre Irēna Neverovska stāsta, ka ir izsludināta ūdeļu audzēšanas uzņēmuma maksātnespēja, turklāt īpašnieks nav samaksājis nodokļu parādus pašvaldībai un iekavējis algas 29 darbiniekiem, kuri tagad palikuši arī bez darba.

„Dažas ģimenes atrada laimi ārzemēs. Citus baro mežs -- viņi lasa ogas, sēnes. Ir arī tādi, kuri, saņēmuši maznodrošinātās vai trūcīgās personas statusu, iztiek ar pašvaldības pabalstiem vai reģistrējušies Nodarbinātības valsts aģentūrā. Pagasta pārvalde ciema iedzīvotājiem sniedz ūdensapgādes pakalpojumus, kurus pirms tam nodrošināja ūdeļu fermas saimnieks,” stāsta Irēna.

Lauksaimnieki gan strādā no agra rīta līdz vēlam vakaram, turpina Irēna, uzsverot, ka Ūdrīšu pagastā brīvas zemes nav ne tikai „Tartakā”, bet arī citos ciemos un sādžās, izņemot mežmalas un purvainas vietas. Viņa vēlas, lai „Tartakā” cilvēki uzdrīkstētos radīt savu tūrisma produktu, labiekārtotu pludmali, izveidotu vairākas atpūtas vietas.

Visu rakstu lasiet 1.augusta numurā.