„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 2. maijs
Ceturtdiena
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
+10.4 °C
daļēji mākoņains

Piena cenu kāpums atdzīvina piensaimniecību

pexels.com

Nīcgales pagasta piensaimnieku Ingūnas un Jāņa Spūļu saimniecībā „Dravnieki” blakus modernajai fermai, ko viņi uzcēla pirms diviem  gadiem piena cenu krīzes laikā, atrodas tikko uzbūvēts metāla šķūnis. „Piena cena priecē. Jau novembrī daudzi kombināti sāka maksāt 30 centus par litru. Bet šogad maijā mēs saņēmām 31 centu, un tagad, no 1. jūlija, atkal ir piena cenas kāpums - 32 centi/l. Mēs varējām ne tikai realizēt lopbarības šķūņa būvniecības projektu, ko atbalstīja ES, bet arī pamazām atdodam parādus, kas radās piena cenu krīzes laikā 2015. gadā,” Ingūna uzsver „Latgales Laikam”. 

Pēc Ingūnas Spūles novērotā, šo piena cenas kāpumu veicina notikumi  kaimiņvalstīs, proti, Polijas uzņēmēji, kuri uzcēluši vēl vienu jaudīgu piena pārstrādes rūpnīcu un kuriem ir noslēgti bērnu pārtikas ražošanai paredzētā piena pulvera piegādes līgumi ar Ķīnu, piedāvā Latvijas piensaimniekiem slēgt līgumus par piena piegādi ar iepirkuma cenu 35 centi/l. Tikmēr japāņi plāno Eiropā celt jaudīgu pārstrādes rūpnīca, jo viņi sapratuši, ka piens ir veselīgs produkts tiem, kas cietuši no radiācijas.

Visu rakstu lasiet 4. augusta numurā.