„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 3. maijs
Piektdiena
Gints, Uvis
+16.0 °C
skaidrs laiks

Ūdens līmenis Rēzeknes upē kāpis par 1,35 metriem

rezekneszinas.lv

Pēdējo dienu laikā visvairāk ūdens līmenis kāpis Pededzē, kur tas paaugstinājies par 2,6 metriem. Mazākajās Latgales upēs līmenis vairs būtiski nekāpj, bet lielākajās - Aiviekstē un Dubnas lejtecē, kā arī Pededzē vēl turpinās, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Rēzeknes upē pie Griškāniem ūdens līmenis lietavu ietekmē kāpis par 1,35 metriem, kas tikai par aptuveni pus metru atpaliek no 2013. gada lielo pavasara palu līmeņa. Pēdējās stundās ūdens līmenis kāpj pavisam nedaudz.

Latgalē un vietām Vidzemes austrumu daļā no krastiem galvenokārt izgājušas mazās upes, kurās netiek veikti hidroloģiskie novērojumi. Ūdens no mazajām upēm un pārplūdušajiem grāvjiem pamazām satek lielākās upēs, kurās turpinās ūdens līmeņa kāpums.

Kā jau tika ziņots, trešdien un ceturtdien Austrumlatviju skāra spēcīgas lietavas, daļā Latgales nokrišņu daudzums sasniedza nebijušu rekordu. 32 stundu laikā Rēzeknes novērojumu stacijā reģistrēti 159 milimetri lietus, kas atbilst 229% no mēneša normas.

Plūdus veicinājušas arī iepriekšējās lietavas, kas valsts austrumos bija 19.-21.augustā. Toreiz lielākais nokrišņu daudzums - 73,5 milimetri - bija Alūksnē.

Ja plūdu rezultātā ir nepieciešama evakuācija, lūgums sazināties ar Rēzeknes pilsētas domes Administratīvo inspekciju(25770110), savukārt, ja situācija kļūst bīstama dzīvībai, jāsazinās ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (112).