„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+14.8 °C
skaidrs laiks

Latvijai tuvojas jauns ciklons

pexels.com

Aizvadītā darba nedēļa daudzviet pagāja ar spēcīgām vēja brāzmām un lietu. Kurzemes jūras piekrastē ceturtdien vējš brāzmās pastiprinājās pat līdz 27 m/s (Liepājā), kā arī daudzviet pārsniedza 18 m/s (Ventspilī, Pāvilostā, Ainažos, Rīgā), liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Vēl bez brāzmainā vēja daudzviet tika novērots spēcīgs lietus un atsevišķās novērojumu stacijās fiksētais lietus daudzums diennakts laikā bija lielāks par 20 mm (12.-13.septembrī Lubānā 44 mm, Alūksnē 30 mm, Rēzeknē 24 mm),  atsevišķos rajonos applūda zemākās vietas, upēs paaugstinājās ūdens līmenis.

Jaunās nedēļas sākumā ciklona ietekmē ir sagaidāms lietus gandrīz visā Latvijas teritorijā, vietām līs stipri, kā arī gaidāms brāzmains vējš, kas vietām varētu pastiprināties līdz 15-19 m/s. Nedēļas turpinājumā saglabāsies nepastāvīgs laiks un gandrīz katru dienu Latviju šķērsos kāda nokrišņu zona, kas nesīs lietu.  Laiks ir sagaidāms mēreni silts un dienas laikā gaisa temperatūra galvenokārt būs +12…+17 grādu robežās.

Jaunākā «Global Forecast System» prognoze rāda, ka naktī uz pirmdienu un pirmdien, 18.septembrī, Latvijas austrumu daļu atkal skars stiprs lietus. Saskaņā ar šo prognozi jaunās lietavas var atnest 30-60 milimetru nokrišņu, kas ir tuvu mēneša klimatiskajai normai. Tomēr prognozes par lietus zonas virzību un nokrišņu intensitāti pagaidām ir neskaidras, un pastāv cerība, ka stiprais lietus ies garām.

Ja tomēr piepildīsies sliktākais scenārijs, Austrumlatvijā gaidāmi plaši plūdi, jo izmirkusī zeme vairs nespēj uzsūkt ūdeni.


rezekneszinas.lv