„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+2.5 °C
apmācies

Godināja bijušo pilsētas vadītāju Andreju Švirkstu

visitdaugavpils.lv

18. septembrī pie Vienības nama, kur uzstādīta piemiņas zīme pēdējam pirmskara Daugavpils vadītājam Andrejam Švirkstam, notika piemiņas pasākums par godu viņa 120. dzimšanas dienai. Pasākumā piedalījās pašvaldības pārstāvji, skolēni, sabiedrisko organizāciju un garīdzniecības pārstāvji, informē Daugavpils domes Sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļa.

Andrejs Švirksts Daugavpili vadīja tikai divus gadus - no 1938. līdz 1940. gadam. Viņa darba laikā tika iekārtots tikko uzbūvētais Vienības nams, uzcelta Stropu estrāde, kur norisinājās Latgales dziesmu svētki. Viņš bijis arī Daugavpils latviešu biedrības priekšsēdētājs. Apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni, Lāčplēša Kara ordeni un Viestura ordeni.

1941. gada 14. jūnijā A. Švirksts arestēts un izsūtīts uz Sibīriju, 1941. gada 17. novembrī Vjatlagā viņam piesprieda nāves sodu nošaujot, taču pēc gada, 1942. gada 16. decembrī, Iekšlietu Tautas komisariāts A. Švirkstam piesprieda 10 gadus ieslodzījumā. Pēc soda izciešanas viņam bija liegts atgriezties Latvijā. A. Švirksts miris 1955. gada 3. oktobrī Gorkijas apgabala Kstovas rajona Počinku ciemā un apbedīts svešumā.

2011. gada 17. novembrī pie Daugavpils Vienības nama sienas tika atklāta Andrejam Švirkstam veltīta piemiņas plāksne, ko veidojis tēlnieks Ivo Folkmanis.