„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+9.4 °C
nedaudz mākoņains

Pie kafijas kala plānus nākamajai sešgadei

Dinija Jemeļjanova

15. septembrī Daugavpils novada Kultūras centrā „Vārpa” tikās politiķi un jaunieši, lai kopā ģenerētu idejas un radītu vīziju par jaunatnes politiku novadā nākamajiem sešiem gadiem. Liekot pamatus jaunatnes politikas stratēģijai 2018. – 2024. gadam, uzsvars likts uz jauniešu nodarbinātības veicināšanu, jo kopš 2011. gada novadā jauniešu skaits sarucis gandrīz par 40 %.

Strukturētā dialoga „Kafija ar politiķiem” formāts paredz jauniešu tikšanos ar vietējo pašvaldību deputātiem, politiķiem, lai neformālā gaisotnē apzinātu jauniešiem svarīgas problēmas un iespējas novada un pagastu mērogos. Tomēr šoreiz šis pasākums atšķīrās, jo tam bija konkrēts mērķis – pārrunāt konkrētus jautājumus, lai veidotu jaunu Daugavpils novada jaunatnes politikas stratēģiju. Jaunieši kopā ar politiķiem darba grupās izvērtēja sešas prioritārās jomas – jauniešu informētība, veselība un sociālā iekļaušanās, izglītība, līdzdalība, brīvais laiks, kā arī nodarbinātība un uzņēmējdarbība. Tā kā viens no svarīgākajiem ir nodarbinātības jautājums, tā risināšanas darba grupā kopā ar jauniešiem piedalījās novada domes priekšsēdētāja Janīna Jalinska, izpilddirektore Vanda Kezika un Izglītības pārvaldes vadītāja Janita Zarakovska. Domes priekšsēdētāja akcentēja jauniešu aizbraukšanas problēmu un aicināja jauniešus sākt domāt par savu nākotnes profesiju pēc iespējas agrāk.

Atskatoties uz Daugavpils novada Jaunatnes politikas stratēģiju 2011. – 2017. gadam, jaunatnes lietu speciāliste Olesja Ņikitina atzīmēja, ka katrā pagastā darbojas jaunatnes lietu atbildīgais, turklāt vairumā pagastu šajā laika posmā dibinātas biedrības, kas par savu mērķi izvirzījušas jauniešu interešu un iespēju stiprināšanu vietējā mērogā. Viena no jaunākajām biedrībām novadā ir „19 Naglas”, kas apņēmusies aktivizēt jauniešus visā novadā, uzmanību pievēršot arī tiem pagastiem, kuros savu biedrību nav. Savu darbību prezentēja arī biedrības „Medumu cerība” un „Līksnas jauniešu kopiena”, to biedri iesaistījušies brīvprātīgajā darbā, savukārt Višķu biedrība „VPCS” stāstīja, kā izmantot jauniešu apmaiņas programmu iespējas -- divu gadu laikā apmaiņas programmās biedrība iesaistījusi 25 jauniešus no Višķu pagasta.

Sākumā darba grupu dalībniekiem bija jāizvērtē iepriekšējās stratēģijas rezultātus, tālāk sekoja konkrētu darbību ideju izstrāde – pasākumu, pasākumu ciklu vai projektu plānošana. O. Ņikitina solīja pasākumā uzkrātās idejas apkopot tuvākajā laikā, jo jaunajai jaunatnes politikas stratēģijai 2018. – 2024. gadam jābūt gatavai līdz gada beigām, lai 20. decembrī to varētu apstiprināt domes sēdē. Par to jauniešiem vēl būs iespējas diskutēt skolēnu rudens brīvlaikā nometnē „Jauno līderu skola”. Visi šie pasākumi norisinās projekta “Attīsti sevi un savu novadu!” ietvaros.

Uzziņai

  • Šobrīd Daugavpils novadā dzīvo 2990 jaunieši (2017. gada septembra dati), 2011. gadā to bija 4627
  • Visvairāk jauniešu deklarējušies Naujenes pagastā (647), vismazāk - Nīcgales pagastā (57)
  • Novadā darbojas 12 jauniešu nevalstiskās organizācijas