„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. aprīlis
Svētdiena
Gundega, Terēze
+7.3 °C
apmācies

Pilsētnieka karte – lētas zāles un bezmaksas braukšana

Aleksandrs Rube

Pilsētas jaunās vadības pirmajā preses konferencē atbildīgajām personām tika uzdoti jautājumi par iniciatīvām, kuras bija prioritāras iepriekšējai koalīcijai. Piemēram, kas tagad notiks ar bezmaksas braukšanas un pašvaldības aptieku ideju.

Jelgavas piemērs

Kā izrādījās, pilsētas jaunā vadība netaisās atteikties no šīm idejām. Taču to īstenošana saistīta ar daudzām grūtībām, kuras atrisināt cer ar īpaša atlaižu dokumenta -- „Pilsētnieka kartes” palīdzību.

„Darba grupa „Pilsētnieka kartes” izstrādāšanai jau ir izveidota, tās pirmās tikšanās ieplānota 29. septembrī,” pastāstīja priekšsēdētāja vietnieks Igors Prelatovs, „mēs pamatosimies uz Jelgavas piemēru, bet karšu izveidei piesaistīsim Rīgas firmu.”

I. Prelatovs atzīmēja – jaunā sistēma tiks ieviesta plānveidīgi. Sākumā bezmaksas braukšana tiks piešķirta tikai noteiktai cilvēku kategorijai, bet pēc tam to ieviesīs pēc vecuma kategorijām.

Pašvaldības aptiekas pilsētai nav izdevīgas

Neskatoties uz Zāļu valsts aģentūras atļauju, situācija ar pašvaldības aptieku ieviešanu ir daudz sarežģītāka. Priekšsēdētāja vietnieks Aivars Zdanovskis, kurš ir atbildīgs par veselības aprūpes jomu, uzsvēra, ka šajā gadījumā pastāv gan juridiskas, gan ekonomiskas problēmas.

Pirmkārt, pašvaldību aptieku atvēršana saistīta ar daudziem Ministru kabineta noteiktiem ierobežojumiem. Katrai pilsētai ir īpašas kvotas, un Daugavpils savu aptieku skaita kvotu jau ir pārsniegusi. Otrkārt, rajonos, kur aptiekas tiešām ir nepieciešamas (Gajoks, Ruģeļi un cietoksnis), tās būs nerentablas mazā iedzīvotāju skaita dēļ. Savukārt, ja šādas aptiekas tiks atvērtas, pilsētas budžets nonāks sarežģītā situācijā.

„Galvenais jautājums – kur sadabūt lētas zāles?” uzsvēra A. Zdanovskis, „Latvijas aptieku tīkli netaisās samazināt cenu. To tie nekādā gadījumā nedarīs.” Viņš piedāvāja pavērot partijas „Saskaņa” centienus atvērt pašvaldības aptiekas Rīgā – ja galvaspilsētā tas izdosies, pie šī jautājuma varēs atgriezties vēlāk.

Pieļaujama alternatīva trūcīgajiem medikamentu iegādei ir „Pilsētnieka karte”, ar kuru varēs saņemt 10—15% atlaidi visās pilsētas aptiekās. Precīzs atlaides apmērs vēl jānoskaidro sarunās ar aptieku pārstāvjiem.