„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. aprīlis
Svētdiena
Gundega, Terēze
+10.4 °C
skaidrs laiks

Daugavpils novada dienas – saulaina medus lāse

Jeļena Čursina

23. septembrī Rīgas ielā notika ikgadējais Daugavpils novada dienu noslēguma gadatirgus „Medus lāse rudenī”. Pašvaldība rīko šo pasākumu astoto gadu pēc kārtas, lai dotu iespēju zemniekiem, amatniekiem un uzņēmējiem parādīt savas daudzveidīgās preces un demonstrēt novada potenciālu.

Ja apmeklētāji vēlējās iegādāties kaut ko neparastu, piemēram, priežu čiekuru vai nātru ievārījumu, melno vai rozā hamburgeru, to visu un daudz ko citu varēja nobaudīt un nopirkt no vietējiem ražotājiem. Tirgotāji pārsteidza apmeklētājus ar preču daudzveidību. Šeit bija viss, kas aug un tiek ražots Latgalē, -- medus, speķis, dārzeņi, dažādi sieri un maize, mājas alus un vīns. Vairākums ražotāju atzīst, ka viņu produkcijā galvenais ir tas, ka viss pagatavots ar mīlestību, kā arī ieguldītais roku darbs un dabiskās sastāvdaļas.

Lai gan pagājusī vasara Latgales reģiona zemniekus nelutināja ar labiem laika apstākļiem, viņi ir novākuši ražu un piedalās gadatirgū. Kā atzīmēja Naujenes pagasta zemniekus saimniecības „Smaidoņi” īpašniece Valentīna Čapule, situācija ir smaga – siens joprojām atrodas pļavā, bet barības ziemai būs daudz mazāk. „Taču mēs strādājam, nenolaižam rokas, kaut kā tiksim galā,” smaida saimniece. Pircējus pārsteidza arī vietējie amatnieki, iepriecinot ar pinumiem, koka, ādas izstrādājumiem, adījumiem un austiem izstrādājumiem ar latviešu ornamentiem un nacionālo simboliku, kuru izgatavošanā izmantotas vietējie materiāli.

Šogad gadatirgus organizētāji darbojās radoši, izmantojot nestandarta risinājumus. Piemēram, vieni ielas vidū izveidoja restorānu ar grila šovu un ugunīgām dejām, savukārt citi sarīkoja klusu meditāciju parkā, tikai dažu soļu attālumā no trokšņainā pūļa.

Pasākumā apmeklētājus izklaidēja radošie kolektīvi no Ambeļu, Biķernieku un Naujenes pagasta, viesi no Baltkrievijas, kultūras centra „Vārpa”. Gadatirgus noslēgumā uzstājās čigānu folkloras kolektīvs „Ame-Roma”.


Jeļena Čursina