„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 3. maijs
Piektdiena
Gints, Uvis
+16.1 °C
daži mākoņi

Salienā centīsies saglabāt mazā ērgļa ligzdošanas vietas

birdsearth.ru

Mikrolieguma veidošanu rosinājis sugu un biotopu aizsardzības jomas eksperts Arnis Zacmanis. Apsekojot Salienas pagastu, eksperts konstatējis mazā ērgļa (Aquila pomarina) ligzdu ar mazuli – tā atrasta privātā zemes īpašumā. 

Daugavpils novada dome un zemes gabala īpašnieki neiebilst pret mikrolieguma izveidošanu. Ministru kabineta noteikumi nosaka, ka mazajam ērglim ligzdošanas vietā izveidojams mikroliegums 5 līdz 30 ha platībā, kā arī mikroliegumam var tikt noteikta buferzona līdz 100 ha platībā. Ligzdošanas vietas tuvumā nedrīkst veikt mežizstrādi un jebkādu citu darbību, kas var ietekmēt putnu dzīves ciklu.

Mazais ērglis ir īpaši aizsargājama suga Latvijas teritorijā. Vienā ligzdošanas sezonā šis putns izdēj tikai 1—2 olas, pieauguša putna izskatu tas sasniedz triju gadu vecumā. Tāpēc to izdzīvošana cilvēka tuvumā saistīta ar daudziem riskiem.