„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 2. maijs
Ceturtdiena
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
+9.2 °C
daļēji mākoņains

Skolās plāno ieviest vienotu ēdināšanas datorprogrammu

pexels.com

Daugavpils novada domes sēdē 28. septembrī apstiprināta maksa par ēdināšanas pakalpojumiem pašvaldības izglītības iestādēs. 1.- 4. klašu skolēniem ēdināšana turpinās būt bezmaksas, bet 5.-12. klases skolēniem noteikta samaksa – 85 centi dienā par pusdienām. Zemgales vidusskolā, Lāču, Naujenes un Silenes pamatskolā skolēniem tiek piedāvāts arī launags, apmaksa par kuru svārstās no 14 līdz 36 centiem dienā. Savukārt pirmskolas izglītības iestādēs, kur bērniem tiek nodrošinātas trīs ēdienreizes, maksa par tām ir līdz 1,42 eiro dienā.

Pieņemot skolēnu un audzēkņu ēdināšanas pakalpojumu jaunās izmaksas, domes sēdē deputātiem radās jautājums - kā notiek skolas ēdienkartes sastādīšana? Izglītības pārvaldes vadītāja Janita Zarakovska skaidroja, ka pavārs (vai medmāsa, saimniecības daļas vadītājs) sastāda attiecīgās nedēļas ēdienkarti, kurā iekļauti Ministru kabineta noteikumos norādītie produkti un to proporcijas.

„Kreisajā rokā ir pavāra instrumenti, bet labajā - kalkulators?” izskanēja jautājums no deputātu vidus. Lai to novērstu, ļaujot pavāram nodarboties tikai ar saviem tiešajiem pienākumiem, vairākās novada skolās ieviestas ēdināšanas organizēšanas datorprogrammas, visveiksmīgāk darbojas tieši programma „Kurmis – Ēdnīca”. Tā kā tas nav lēts pakalpojums, pagaidām to izmanto tikai daļa skolu, taču novada domes Finanšu pārvaldes vadītāja Irēna Timšāne domes sēdē norādīja, ka, sastādot nākamā gada budžetu, tiek plānots iekļaut finansējumu programmas „Kurmis – Ēdnīca” ieviešanai visās novada izglītības iestādēs.