„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.8 °C
apmācies

Vieta, kas atdzimst sveču gaismā

Madara Pavlovska

29. septembrī Dvietes pagasta muižas ēkas telpās biedrība „Dvietes vīnogas” organizēja projekta noslēguma pasākumu un izstādi „Kultūrvēsturiskais mantojums – trauki senāk un tagad”.

Dvietes muiža sanākušos sagaidīja sveču gaismā, kas vietai rada īpašu atmosfēru, pasākuma gaitā, kopā izstaigājot telpas, baudījām gan muzikālos un dejas priekšnesumus, gan uzzinājām par ēkas vēsturi un projekta ietvaros veiktajiem darbiem.

Atjaunojot Dvietes muižas ēku, tiek radīta sabiedriski nozīmīga vietējās kopienas aktivitāšu vieta Dvietē ar neatkārtojamu identitāti, ar spēju aktivizēt vietējo sabiedrību un dažādot kultūras pasākumus Dvietē. Muižas ēkas saglabāšanas darbi nodrošinās vietējās nozīmes kultūrvēsturiskā pieminekļa saglabāšanu un aktīvu izmantošanu. Dvietes muižas ēka būs jauns tūrisma apskates objekts, daudzpusīgi izmantojams objekts, kas kalpos sabiedriskiem mērķiem.

Un arī šajā reizē, 29.septembra vakarā, muižas telpās iedzīvojās jauna izstāde „Kultūrvēsturiskais mantojums – trauki senāk un tagad”, kur ir aplūkojamas dvietiešu un novadnieku trauku kolekcijas. Izstādē aplūkojam bijušā dvietieša Ēvalda Točkas kolekcija, Bebrenes biedrības “Sēlenes”, Dvietes senioru deju kopas “Saulespuķes” un citu autoru kolekcijas. Trauki, kas pārmantoti no vecvecmāmiņām un trauki ar pavisam nesenu vēsturi, tas viss vienuviet. Ja kāds  vēl nav paguvis ieskatīties izstādē un klātienē sajust Muižas ēkas auru, acainam viesos,  sazinoties ar Vandu 26369215.

Šogad Biedrība „Dvietes vīnogas” īstenoja Eiropas Savienības Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) finansētā atklātā konkursa Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.-2020. gadam 19.2. apakšpasākuma „Darbības īstenošana saskaņā ar sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģiju” 19.2.2. aktivitātes „Vietas potenciāla attīstības iniciatīvas” projektu „Dvietes muižas ēkas atjaunošana” (projekta Nr. 16-03-AL28-A019.2201-000033). Pateicoties realizētajam projektam, tika veikta ēkas jumta pilnīga nomaiņa, pamatu nostiprināšana, logu nomaiņa, ārdurvju nomaiņa u. c. darbi, kurus veica SIA „Jēkabpils PMK”. Projekta kopējās izmaksas – EUR 47 326,49 (četrdesmit septiņi tūkstoši trīs simti divdesmit seši euro 49 centi), no kuriem 10% apmērā līdzfinansējumu piešķīra Ilūkstes novada pašvaldība.

Dvietes muiža - Grāfu Plāteru – Zībergu muiža ir uzbūvēta pagājušā gadsimta sākumā. Muižas ēkā bija skola, kurā mācījušās vairākas paaudzes. Pēdējās zvana skaņas šī ēka dzirdēja 1972.gadā, pēc tam šeit darbojās Lotosa vienības. Lai arī Dvietes muižas ēka gandrīz 40 gadus stāvējusi tukša, šobrīd pateicoties dvietiešu neatlaidībai un pūlēm te no jauna atdzīvojušies vecie mūri, sveču gaismā dzimstot vien šai vietai raksturīgai aurai.