„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 1. maijs
Trešdiena
Ziedonis
+11.6 °C
daļēji mākoņains

Līvānos samazina atkritumu tarifu

freeimages.com

Līvānu novada dome pieņēma lēmumu samazināt sadzīves atkritumu tarifu no 19.60 eiro (ar PVN) uz 18,09 eiro (ar PVN), lai gan ir palielinājies dabas resursu nodokli, tāpat deputāti noteica, ka daudzdzīvokļu māju iedzīvotāji maksās par faktiski saražotajiem atkritumiem. Jaunais tarifs un jaunā kārtība darbosies no 1. oktobra.

Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods atzīst, ka ar šo lēmumu pašvaldība un SIA „Līvānu dzīvokļu un komunālā saimniecība” ierobežos atkritumu plūsmu no privātmāju sektora uz daudzdzīvokļu māju konteineriem. Pašlaik pašvaldība nodrošina videonovērošanu daudzos atkritumu vākšanas punktos, kas ierīkoti pie daudzdzīvokļu mājām, kā arī rīko reidus.

Kā skaidroja SIA „Līvānu dzīvokļu un komunālā saimniecība” galvenā grāmatvede Ināra Kalvāne, šobrīd iedzīvotāji vairāk kā divas reizes pārsnieguši tarifā iekļauto faktiski saražoto atkritumu normu uz vienu cilvēku gadā. Uzņēmums veic nešķiroto atkritumu uzskaiti katrā atkritumu izvešanas reizē un katrā atkritumu savākšanas punktā, un rādītājus fiksē uzskaites dokumentos.

Apkopotā informācija liecina, ka 2016. gadā viens līvānietis faktiski saražojas atkritumus 2 -- 2,5 reizes vairāk par tarifa aplēsēs iestrādāto atkritumu normu 0,99 m3 vienam cilvēkam gadā, savukārt šā gada pirmajā pusgadā saražoto atkritumu daudzums jau pārsniedza 2,1 reizi. Turklāt uzņēmums dažos atkritumu savākšanas punktos reģistrējis 5 -- 6 reizes lielāku atkritumu daudzumu. I. Kalvāne skaidro, ka atkritumu daudzums palielinājies sakarā ar cilvēku nevēlēšanos šķirot atkritumus, turklāt daudzdzīvokļu mājās dzīvo iedzīvotāji, kuri ir deklarējušies privātajā sektorā, bet arī viņi ir atkritumu ražotāji.

Pilnu rakstu lasiet 3.oktobra numurā.