„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.0 °C
apmācies

Dvietieši sakrājuši plašu trauku kolekciju

Egita Terēze Jonāne

Septembra nogalē Dvietes muižā durvis vēra trauku izstāde „Kultūrvēsturiskais mantojums -- trauki senāk un tagad”.

Dvietes muižas bēniņu stāvā, kas pārveidota par izstāžu zāli, goda vietā uzlikti svētku šķīvji, kas ražoti slavenajā Kuzņecova porcelāna un fajansa fabrikā, kas savu uzplaukumu piedzīvoja 19. gadsimtā, tāpat arī Rīgas porcelāna rūpnīcas trauki, ražoti pagājušā gadsimta otrajā pusē. 

Ķīnas tējas servīze

Izstādes idejas autore, biedrības „Dvietes vīnogas” pārstāve Vanda Gronska pastāstīja, ka izstāde tapa, pateicoties lielajam draugu pulkam. Piemēram, dvietiešiem ciemojoties Zaļenieku muižā, šīs muižas saimniece Valija Barkovska atdāvināja etiķa, eļļas, piena un citas stikla pudeles, ko bija sakrājis viņas vectēvs. Tāpat izstādē aplūkojama Bebrenes biedrības „Sēlenes” konfekšu, kafijas un citas metāla kastītes. Savukārt no Ilūkstes bērnu un jauniešu centra Sēļu istabas ir atceļojušas muldas. „Mums ir Dvietes senioru deju kopa „Saulespuķes”, un dejotājas sameklēja un uzdāvināja traukus ar saulespuķu tematiku. Katram eksponātam ir savs stāsts. Ja lasītājs apmeklēs Dvietes muižu, uzzinās daudzko jaunu ne tikai par šīs muižas vēsturi, bet arī par traukiem,” uzsver Vanda Gronska. 

Ulmaņlaikos populārās Ķuzes saldumu fabrikas konfekšu kastīte

Pilnu rakstu lasiet 6.oktobra numurā.