„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.0 °C
apmācies

Poētiskās dejas traģēdija "Viens un Divi" Raiņa Jasmuižā

Publicitātes foto

14. oktobrī plkst. 19.00 Raiņa muzejs “Jasmuiža” un laikmetīgās dejas kompānija “Ārā” aicina uz Aizkalnes Tautas namu, kur notiks horeogrāfes Olgas Žitluhinas poētiskās dejas traģēdiju “Viens un Divi”.

Laikmetīgās dejas izrāde ar pilnu nosaukumu “Poētiskās dejas traģēdija “Viens un divi” – Raiņa un Aspazijas vēstules” tapusi 2014. gada rudenī, izmantojot daudzveidīgu kultūrvēsturisko materiālu bāzi. Pirmkārt, iedvesma smelta Raiņa un Aspazijas sarakstē – tā ilga 35 gadus (1894–1929) un to veido 2499 vēstules latviešu, krievu un vācu valodā. Saraksti par unikālu atzinusi UNESCO programma "Pasaules atmiņa", iekļaudama to Latvijas Nacionālajā reģistrā. Otrkārt, izrādes iedvesmas avots ir Gunārs Bībers – Latvijas Kultūras akadēmijas profesors, goda doktors un izcila personība, kas jau ilgu gadu garumā studentus un kolēģus pārsteidz ar savu erudīciju un stāstītāja talantu, tādēļ vairāku paaudžu literatūras, teātra un kultūras cilvēki viņu sauc par Skolotāju. Gunāra Bībera padziļinātās intereses lokā ir drāmas teorija, literatūras vēsture, skatuves mākslas attīstība, arī deja. Profesora sabiedrotie ir izcilas tagadnes un pagātnes Latvijas personības, arī Aspazija un Rainis – viņu dzeja, dramaturģija un abu personību dziļums.

Izrādē citēta Olgas Žitluhinas Dejas kompānijas izrāde "Velosipēds" (2007), kurā tika izmantota Raiņa pirmā lugā „Pusideālists" un pētīta ideālisma tēma: „Apmierinātība – tā ir pilnīga nāve. Priekš kā ir dzīve? Lai atdotu sevi tās ideāliem.” Šai tēmai ir būtiska nozīme horeogrāfes Olgas Žitluhinas daiļradē: no Raiņa ideālisma viņa nonākusi līdz Ibsena Branda ideālismam izrādē "Ārā" ("Spēlmaņu nakts 2014" balva "Gada sasniegums laikmetīgajā dejā"). Ar Raiņa un Aspazijas vēstulēm Olga Žitluhina atgriežas pie Raiņa ideālisma, apvienojot to ar savā mākslā būtisko mīlestības tēmu. Izrādē „Viens un Divi" tiek uzjundīti jautājumi par mīlestības eksplozīvo dabu, spēju vienlaikus satuvināt cilvēkus un radīt dziļu vientulību.

Izrāde ir rādīta daudzviet Latvijā, kā arī viesojusies Ķīnā šī gada janvārī un Somijā, kur 2015. gadā reprezentēja mūsu valsti Eiropas prezidentūras gadā. Autori ļoti priecājas par iespēju parādīt izrādi Raiņa jaunības dzīves vietā un cer, ka tā izrādei piešķirs kādas jaunas, papildus nozīmes un krāsas.

Izrādes radošā komanda

  • Horeogrāfija - Olga Žitluhina un dejotāji
  • Mūzika - Juris Kaukulis un Kaspars Tobis ("Dzelzs vilks").
  • Gaismu mākslinieks - Oskars Pauliņš.
  • Kompānijas "Ārā" dejotāji - Anna Novikova, Agate Bankava, Eva Kronberga, Jānis Putniņš, Ivars Broničs, Rūdolfs Gediņš.
  • Dramaturgs - Jānis Siliņš.
  • Līdzautori - dejas dramaturģe Inta Balode un dejotāji Ilze Zīriņa, Ramona Galkina, Dmitrijs Gaitjukevičs, Andris Kačanovskis, Valērijs Oļehno.
  • Producente - Baiba Ozoliņa.

Ieejas maksa - 2,00 EUR (pieaugušajiem), 1,00 EUR (skolēniem, studentiem, pensionāriem). Biļetes pirms pasākuma nopērkamas Raiņa muzejā “Jasmuiža”.

Pasākumu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Kontaktinformācija: Solvita Brūvere, tel. 29487589, e-pasts: jasmuiza@memorialiemuzeji.lv