„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. maijs
Sestdiena
Vijolīte, Viola, Vizbulīte
+19.4 °C
daļēji mākoņains

Pašvaldības apzinājušas lietavu postījumus

freeimages.com

Latgales un Sēlijas pašvaldības Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) iesniedza lietavu radīto zaudējumu aplēses un tabulas ar ceļu posmiem, kuri jāatjauno jau šogad.

Ilūkstes novada pašvaldības izpilddirektora pienākumu izpildītājs Reinis Līcis pastāstīja, ka lietavas izskalojušas 18 ceļu posmus, tostarp divas caurtekas Dvietes un Bebrenes pagastā, un vienu dambi Pilskalnes pagastā. Aplēstā zaudējumu summa ir 13 884 eiro.

Tāpat Līvānu novadā lietus ūdens lielākoties izskalojis caurtekas, kā arī radījis izskalojumus vai bedres ceļa virsmā, pastāstīja Nekustamā īpašuma pārvaldīšanas un lauku atbalsta daļas vadītājs Jānis Pastars. Līvānu novada pašvaldība ministrijai iesniedza kompensācijas pieteikumu par kopējo summu 70 654 eiro. Lietavas šajā novadā bojājušas 12 ceļu posmus.

Lai Krāslavas novadā atjaunotu 18 ceļu posmus, pašvaldība VARAM iesniegusi tāmes par 74 212 eiro, un, kā teica Krāslavas novada Būvvaldes ceļu inženieris Vladimirs Bluss, tik daudz izmaksās caurteku atjaunošana un izskaloto posmu uzbēršana.

Tikmēr Dagdas novadā lielāki remonti saplānoti 16 ceļu posmos, un nopietnākie darbi notiks Asūnes, Ķepovas, Šķaunes un vēl dažos citos pagastos, teica Dagdas novada pašvaldības izpilddirektors Artjoms Gekišs, uzsverot, ka pašvaldības pieteiktās būvdarbu izmaksas ir vairāk kā 30 000 eiro. Vienas 10 m garas caurtekas, kurai diametrs ir 1m, uzstādīšana izmaksā aptuveni 3500 eiro, piebilda izpilddirektors. Jāiestarpina, ka visas minētās summas norādītas ar PVN. 

Koordinācijas padomes, ko vada VARAM ministrs Kaspars Gerhards, izskatīja 22 pašvaldību apkopoto informāciju par lietavu postījumiem, un kopējā zaudējumu summa ir 2,899 milj. eiro, informē VARAM sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāve Laura Jansone. Pašvaldības norādījušas, ka lietavas postījušas ne tikai ceļus un ielas, bet arī lietus kanalizācijas tīklus, ēkas. 

Valdība pašvaldībām piešķirs 70% no lietavu radīto zaudējumu kopsummas, bet atlikušos 30% pašvaldībām jāsameklē savā budžetā.