„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+13.9 °C
daļēji mākoņains

Jauni pakalpojumi cilvēkiem ar garīgās attīstības traucējumiem

Publicitātes foto

Daugavpils novadā sācies darbs pie deinstitucionalizācijas projekta – jaunas sistēmas izveidošanas, kas aptvers dažādu veidu palīdzības sniegšanu cilvēkiem ar ierobežotām iespējām pašiem sevi aprūpēt. Tā ietvaros Naujenes bērnu nama teritorijā veidos jauniešu māju, Višķos – dienas centru, plānots meklēt grupu dzīvokļus, bet jau no 18. oktobra sniegs psihologa pakalpojumus.

„Ļoti nepieciešami dienas centri, grupu dzīvokļi personām ar garīgās veselības traucējumiem, bērniem, pusaudžiem ir nepieciešama jauniešu māja,” prese konferencē Daugavpils novada domē  9. oktobrī informēja Sociālā dienesta vadītāja Anna Jegorova. Galvenais pakalpojums, kas šajās iestādēs nepieciešams -- psihologa konsultācijas. Mērķauditorijas pārstāvju aptaujās noskaidrots, ka nepieciešami arī ekskluzīvi pakalpojumi – reitterapija, delfīnterapija.

Jauniešu māju Naujenes bērnu nama teritorijā varētu izveidot jau līdz 2018. gada beigām. Tajā varēs dzīvot 12 jaunieši, pagaidām pieteikušies jau deviņi. „Jārūpējas, lai jauniešus tur apmācītu, un viņi, to atstājot, spētu sākt patstāvīgu dzīvi,” skaidroja A. Jegorova. Dienas centru cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem paredzēts veidot uz Višķu aprūpes centra bāzes. Savukārt par to, kur izvietot grupu dzīvokļus, vēl tiek spriests, šobrīd tikai izveidots personu saraksts, kas vēlas saņemt šo pakalpojumus. Tos pieprasījuši, piemēram, 27 no 28 Kalupes sociālās aprūpes centrā aptaujātajiem cilvēkiem. Vēl tiks izstrādāti transporta maršruti, lai izvadātu personas no dienas centra un citām iestādēm, kur varēs saņemt speciālos pakalpojumus.

Pilnu rakstu lasiet 10.oktobra numurā.