„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
-0.1 °C
nedaudz mākoņains

Sanri sarunājas glezniecības valodā

Egita Terēze Jonāne

Šogad Daugavpils mākslas mīļotāji piedzīvoja divas mākslinieces Sanri jauno gleznu prezentācijas. Plašāka izstāde notika šovasar Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā, bet oktobrī gleznas apsktāmas Daugavpils novada kultūras centrā „Vārpa”. Tie ir lielformāta darbi, kurus māksliniece apvienojusi zem viena nosaukuma „Komunikācija ir atslēga”. Jāiestarpina, ka novembrī izstāde ceļos uz Rīgu. 

Sanri, ienākdama telpās no lietainās dienas, smejas - ja būtu jāglezno lietus, viņa atkal piles uzburtu uz audekla otrādi, jo ļaujas sajūtai, ka lietus līst uz pretējo pusi. „Esmu uzticīga savai krāsu valodai. Tu jau redzi, ka manās gleznās dominē spilgtās krāsas, kādas var ieraudzīt saulainā dienā un, ielūkojoties sevī. Bet puķes ir abstraktas. Tādas puķes zied manā pļavā, tas ir, manās sajūtās, domās,” saka Sanri. 

Māksliniece neslēpj, ka ir grūti gleznot uz neliela izmēra audekla. Tāds formāts piestāvējis animācijas tēliem, kurus pirms dažiem gadiem varējām vērot izstādē Marka Rotko mākslas centrā. Stāsta Sanri: „Draugiem bija dzimšanas diena. Paņēmu mazus rāmīšus un domāju uzgleznot darbu kopijas. Cik tas bija grūti! Es gleznoju ilgi, un galu galā nepabeidzu. Tas mazais audekla laukums ir kļuvis par šauru. Lielos darbus gan gleznoju ļoti ātri. Citi mākslinieki runā par iedvesmu, taču māksliniekam vajag strādāt, strādāt, strādāt. Es nezīmēju skices. Izstādē ir divas trīs gleznas, kur gleznojumu esmu nomazgājusi ar ūdeni vismaz 2-3 reizes. Akrila krāsas no šādām vannas procedūrām nebaidās.”

Māksliniece atzīstas, ka mākslu redz visur, tāpat arī cenšas visā ieraudzīt labo. Piemēram, šonedēļ, braucot ar mašīnu, ievērojusi, kā kritušās lapas virpuļo uz ceļa, un, kā teica Sanri, šis mirklis būs ietverts vienā no raidījumiem „Sajūtu Latgale”, ko veido neatkarīgu producentu grupa „Studija 3 KM” jeb Sanri un Jānis Rimicāns ar draugiem. Pateicoties lietavu radītajiem plūdiem, kas nodarīja lielu postu lauksaimniekiem, viņi varēja laivot pa Dubnas upes ūdens apņemtajām pļavām un cauri bērzu birztalai. Arī šis piedzīvojums tiks parādīts jaunajā „Sajūti Latgali” sērijā, ko LTV1 rādīs pirmdien, 9. oktobrī. Tas stāstīs par ekstrēmo atpūtu Latgalē.

Pilnu rakstu lasiet 13.oktobra numurā.