„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. maijs
Sestdiena
Vijolīte, Viola, Vizbulīte
+5.9 °C
daži mākoņi

Saimnieki svinēja svētkus par spīti lietavu radītajām raizēm

Dinija Jemeļjanova

"Šogad noteikti braucāt uz pasākumu ne tik labā noskaņojumā, kā citām reizēm, kad raža ir novākta, apcirkņi  pilni un viss sakārtos. Šis gads nav tāds," Daugavpils novada konkursa „Saimnieks 2017” svinīgajā noslēguma pasākumā atzina Daugavpils novada domes priekšsēdētāja Janīna Jalinska. Tomēr, neskatoties uz šovasar piedzīvotajām gadsimta lietavām Latgalē, kas dažviet joprojām liedz novākt ražu, novada panākumiem bagātākie saimnieki un saimnieces 13. oktobrī pulcējās kultūras namā „Vārpa”, lai atzīmētu šogad paveikto.

Pasākumā tika sumināti 11 saimniecību īpašnieki un vadītāji. Bez atzinības nepalika neviens, sešās kategorijās tika izvēlēts viens galvenās gada balvas laureāts, bet arī pārējie pieci saimnieki saņēma pateicības un veicināšanas balvu. Šogad aktīvākais pieteikumu ziņā bija Sventes pagasts – konkursā piedalījās četri nominanti. Tā pārvaldes vadītājai Brigitai Vasiļevskai īpašu pateicību veltīja vērtēšanas komisijas loceklis un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Daugavpils biroja vadītājs Guntars Melnis.

Savukārt Aleksejs Mihejevs saņēma ne tikai galveno balvu nominācijā „Gada lauku saimniecība – lopkopība”, bet arī „Latgales Laika” speciālbalvu. Savu saimniecību Tabores pagastā viņš ar ģimeni izveidojis pirms trim gadiem, šobrīd tajā mitinās 98 aitas un 2 auni. "Esam nominēti jau otro gadu,” neilgi pirms balvu pasniegšanas ceremonijas pastāstīja aitkopis, ”vēlējāmies uzsākt ko jaunu, attīstot sevi un apkārtni. Esam pilni entuziasma, un, ja mūs šādi uzslavē, sanāk, ka arī līdz šim esam labi strādājuši."

Taču, atgādinot par beidzamajā mēnesī notikušajām sarunām gan ar Ministru prezidentu Māri Kučinski, gan zemkopības ministru Jāni Dūklavu, J. Jalinska saimniekiem atgādināja: „Kopumā Latvijā iesniegti vairāk nekā 3000 pieteikumu, postījumi noteikti 6000 hektāru plašā teritorijā.” Pēdējā no sarunām gan izkristalizējies, ka kompensāciju piešķiršanas jautājums varētu tikt galīgi atrisināts pēc divām nedēļām, kad apkopoto informāciju skatīs Ministru kabinets. Joprojām valda ari neskaidrība saistībā ar kompensāciju lielumu atsevišķām lauksaimniecības kultūrām.

„Saimnieks 2017” rezultāti:

  • Gada mājražotājs: Inga Čazova, SIA "H&H"
  • Ģimene lauku sētā: Vanda Utāne,  z/s “Āres”
  • Jaunais veiksmīgais zemnieks: Mārtiņš Malnačs, z/s “Ievas“
  • Gada bioloģiskā saimniecība: z/s "Saulesstari", Pāvels Smirnovs
  • Gada lauku saimniecība augkopībā: z/s „Ziediņi”, Janīna Kursīte
  • Gada lauku saimniecība lopkopībā: SIA “Info Agra”, Aleksejs Mihejevs

Uz foto - Janīna Jalinska un Aleksejs Mihejevs