„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+4.2 °C
skaidrs laiks

Atzīmēs latgaliešu ieguldījumu Latvijas dibināšanā

visitdaugavpils.lv

Latvijas simtgades svētku programmas ietvaros Vaboles pagastā, Skrindu dzimtas muzejā, 9.-10. novembrī notiks starptautiskā zinātniski praktiskā konference „Latgales pirmās atmodas darbinieku devums Latgales virzībā uz Latvijas valstiskumu”. Lai uzsvērtu dažādu Latgalē dzīvojušu personību ieguldījumu Latvijas valsts izveidē, konferencē uzstāsies vēsturnieks Henrihs Soms, literatūrzinātniece Gundega Grīnuma, valodniece Lidija Līduma un citi pētnieki un eksperti.

Konferences zinātniskās tēmas aptvers Latvijas valstiskuma veidošanās ceļus no lokālās vides skatu punkta. Pētnieki, tai skaitā arī pedagogi, garīdznieki un muzeju darbinieki stāstīs par dažādajām Latgales atmiņām, atzīmējot, ka vēstures un kultūras mantojumam mūsdienās ir ciešāka sasaiste ar norisēm vietējās sabiedrības dzīvē.

Tāpat tiks izceltas īpaši nozīmīgas personības Daugavpils novada kultūrvidē, kuru domām un darbiem bijusi liela nozīme ar valsts veidošanos saistītos notikumos. Šeit krustojušies Raiņa, Latgales apgaismotāju brāļu Skrindu  un Latgales kooperācijas kustības pamatlicēja Viļa Siliņa dzīves ceļi. Tāpat tiks atzīmēti arī plašākai sabiedrībai mazāk pazīstami citi atmodas darbinieki – katoļu garīdznieks Izidors Livčāns, skolotāja Anna Vonoga - Brauere, zemkopis un sabiedrisks darbinieks Antons Maskalāns, kuri darbojās Daugavpils novadā.

Vēl Vaboles kultūras namā konferences laikā tiks atklāta Latgales kongresa simtgades ceļojošā izstāde „Pāri slieksnim”, notiks arī Antona Skrindas 1914. gadā izdotās dzejas antoloģijas „KUKLE” atkārtotā izdevuma prezentācija. Konferences dalībnieki apmeklēs Daugavpils Raiņa 6.vidusskolu, Raiņa māju Berķenelē un noliks ziedus Viļa Siliņa atdusas vietā Berķeneles kapsētā.