„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.2 °C
apmācies

Ilūkstē skanēja jaunās ērģeles

freeimages.com

22. oktobrī ar garīgās mūzikas koncertu Ilūkstes luterāņu draudze ieskandināja jaunās ērģeles. Ērģelnieks Jānis Pelšs koncertā atskaņoja dažādu komponistu skaņdarbus.

Ilūkstes luterāņu draudzes priekšniece Benita Baltmane pastāstīja, ka jaunās ērģeles ir Dānijas luterticīgo dāvana ilūkstiešiem. Sākotnēji mūzikas instruments aizceļoja uz Krāslavas luterāņu draudzi, taču krāslavieši nolēma, ka ērģeles iederēsies Ilūkstes dievnamā. Ērģeles šovasar uzstādīja Ugāles ērģeļbūves darbnīca Jāņa Kalniņa vadībā ar Ilūkstes novada domes un Ilūkstes luterāņu draudzes ticīgo atbalstu.

Instruments ražots Dānijas firmā „T. Frobenius” 1944. gadā un sākotnēji atradās Ūres baznīcā (Dānija). Ērģelēm ir 6 reģistri, gan ozola vējlāde, gan visa mehānika ir roku darbs, turklāt instrumentam ir neobaroka stila skanējums, proti, stabuļu intonācijā dominē virstoņi, nevis pamattoņi, uzsvēra B. Baltmane. 

Jaunās ērģeles atkal skanēs Ziemassvētkos Ilūkstes novada mūzikas un mākslas skolas audzēkņu garīgās mūzikas koncertā.