„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+8.9 °C
daļēji mākoņains

Daugavpilī skanēja akordeona mūzika

Jeļena Čursina

No 25. līdz 28. oktobrim Daugavpilī notika XV starptautiskais akordeona mūzikas festivāls, kura ietvaros norisinājās Valērija Hodukina X Starptautiskais jauno akordeonistu konkurss “Daugavpils 2017” .

Dažas dienas pilsētā valdīja Parīzei raksturīga gaisotne – Daugavpils baudīja akordeona mūzikas daudzveidību. Turklāt šogad festivālā piedalījās visvairāk valstu – Latvija, Polija, Baltkrievija, Krievija, Lietuva, Serbija un Ukraina.

Daugavpils domes Izglītības un kultūras jautājumu komitejas priekšsēdētājs Jānis Dukšinskis atzīmēja, ka Daugavpils ir pilsēta, kur mīl mūziku, un ar nepacietību gaida akordeona mūzikas festivālu: „Šajās lietainajās rudens dienās pilsētu iepriecināja mūzika.”

Akordeons pārsteidz ar savām iespējām, un Daugavpils iedzīvotājiem bija iespēja to dzirdēt. Instruments skanēja daudzveidīgās variācijās, piemēram, skatītājus sirdis iekaroja Latvijas mūziķu -- akordeonista Artūra Novika un vijolnieka Sanda Šteinberga duets, kā arī Polijas kolektīva „Almost Jazz Group" džeza kompozīcijas.

Festivālā piedalījās aptuveni 200 akordeonisti, savukārt konkursā sacentās 15 jaunie mūziķi divās vecuma grupās (līdz 16 gadiem un no 17 līdz 19 gadiem). Pirmajā grupā uzvarēja akordeonists no Krievijas -- Belgorodas Valsts mākslas un kultūras institūta S. Degtjarjova mūzikas koledžas audzēknis Konstantīns Šarņins. Otrajā un trešajā vietā – Baltkrievijas akordeonisti no Mogiļovas mākslu ģimnāzijas koledžas Germans Bondarevs un Poļina Siņica.

Otrajā grupā uzvarēja akordeoniste no Baltkrievijas Jekaterina Gaidukova. Otrajā vietā – Staņislava Broka Daugavpils mūzikas vidusskolas audzēkne Anastasija Zubova, trešajā vietā – Angelina Barsukova (Baltkrievija). Konkursa balvu fonds – 1500 eiro.

Žūrija šogad piešķīra arī speciālus diplomus, ko saņēma Antons Kononovs (Baltkrievija) – par labāko obligātā skaņdarba izpildījumu; Artjoms Ščeglovs (Latvija) – diploms nominācijā “Cerība” kā jaunākais konkursa dalībnieks un Jekaterina Vinogradova (Krievija) saņēma diplomu par izpildījuma kultūru.