„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+6.7 °C
apmācies

Bibliotēka pateicās uzticīgajiem lasītājiem

Jeļena Čursina

Pagājušajā nedēļā Latgales centrālā bibliotēka svinēja 80 gadu jubileju. 27. oktobris bija veltīts lasītājiem, kuriem bibliotēkas darbinieki pateicās par uzticību un ilgo draudzību.

Latgales centrālajai bibliotēka pirmo reizi izdomāja speciālas nominācijas saviem lasītājiem. Daiļliteratūras sektora vadītāja Zinaīda Antonova atzīmēja: „Bibliotēkai ir daudz lasītāju, bet nācās izvēlēties uzticīgākos, aktīvākos un interesantākos.”

Bibliotēkas vēsture – tā ir XX gadsimta otrās puses Daugavpils un divtūkstošo gadu sākuma vēsture. To pierādīja arī lasītāji, pastāstot dažus interesantus notikumus. Olga Motorina, kura saņēma nomināciju „Uzticīgākais lasītājs”, pierakstījās bibliotēkā 1947. gadā. Viņa pastāstīja, ka sākotnēji šī iestāde atradās tagadējās Vienības un Lāčplēša ielas krustojumā, taču ēka nav saglabājusies.

Vitālijs Ņikitins, kurš uzvarēja nominācijā „Preses lasīšanas līderis”, atceras, kā 1990. gadā, puča laikā, viņš atnāca uz bibliotēku: „Streika dēļ bibliotēka neapkalpoja lasītājus, taču bija atvērta.” Ņikitinu ģimene vairāk nekā trīsdesmit gadus apmeklē Latgales centrālo bibliotēku, bet Vera Ņikitina ir visaktīvākā daiļliteratūras lasītāja. Savukārt par vislasošāko atzīta Raciņu ģimene – bibliotēku aktīvi apmeklē visas tās paaudzes.

Neparastajā nominācijā „E-kataloga meistars” uzvarēja Līna Mihejeva, jo viņa visaktīvāk pasūta grāmatas elektroniskajā katalogā. Līnai nominācija bija pārsteigums. „Man patīk apmeklēt mūsu bibliotēku, šeit ir iejūtīgi cilvēki – vienmēr palīdzēs,” uzsvēra Līna.

„Daudzpusīgākais lasītājs” Georgijs Grāvels teica, ka visur reklamē Latgales centrālo bibliotēku: „Lai kur es būtu – vienmēr slavēju mūsu bibliotēku! Es šeit piereģistrējos, kad mācījos skolā, un visus šos gadus sastopu šeit tikai labus cilvēkus.”

Nomināciju „Zelta ota” saņēma mākslinieki un fotogrāfi, kuri sadarbojas ar bibliotēku un rīko tajā personālizstādes, piemēram, Anna Mekša, Aurika Jelinska, tautas fotostudija „Ezerzeme F” u.c.

Bibliotēkas darbinieki atzīmēja, ka Daugavpilī ir ļoti atsaucīgi lasītāji, un, ja nebūtu viņu, nebūtu arī bibliotēkas. „Mēs pateicamies lasītājiem par to, ka viņi mums ir un nāk uz bibliotēku,” uzsvēra Latgales centrālās bibliotēkas darbinieces. Savukārt uzticīgie lasītāji sirsnīgi apsveica bibliotēku, pasniedza ziedus un dāvanas, piemēram, uzticīgākā lasītāja pasniedza retu Andreja Belija dzejoļu krājumu.