„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
-1.4 °C
skaidrs laiks

Cietoksnī atjaunots piemineklis Zemgales divīzijas karavīriem

Aleksandrs Rube

Tieši pēc 93 gadiem pēc pieminekļa atklāšanas Zemgales divīzijas 10. Aizputes kājnieku pulka karavīriem, cietoksnī notika atjaunotā monumenta svinīgā atklāšana. Tajā piedalījās politiķi, tiesībsargājošo iestāžu pārstāvji, zemessargi un visi, kuriem nav vienaldzīgs šis Latvijas brīvības cīņu simbols.

Pirms pieminekļa atjaunošanas trīs gadus norisinājās aktīvs darbs. Biedrība „Daugavpils mantojums”, kura tika speciāli nodibināta šim mērķiem, ieguva speciālistu un sponsoru atbalstu. Biedrība dibināšana bija saistīta ar to, ka agrāk cietokšņa parks piederēja nevis pašvaldībai, bet VAS „Valsts nekustamie īpašumi”, tāpēc darbus tā teritorijā kavēja birokrātija. Tagad, kad ir atklāts atjaunotais monuments un parks nodots pilsētas īpašumā, ir sperts vēl viens svarīgs solis cietokšņa labiekārtošanā.

Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis un Ministru prezidents Māris Kučinskis savā vēstulē pateicās entuziastiem par paveikto darbu un uzsvēra, cik svarīga ir vēsturiskā taisnīguma atjaunošana – piemiņas vietas sākotnējā veidola atjaunošana.

Svinīgajā parādē Nacionālo bruņoto spēku orķestra pavadījumā soļoja Latgales zemessargi. Pēc klusuma brīža gaisā tika raidītas šauteņu zalves, godinot karavīrus, kuri krituši cīņās par Latvijas brīvību.

„Šodien es izjūtu īpašu lepnumu par savu komandu,” teica idejas autors, biedrības „Daugavpils mantojums” priekšsēdētājs un Daugavpils cietokšņa pārvaldnieks Jānis Ostrovskis, „lai tā ir pirmā un pēdējā pieminekļa atjaunošana pēc tā, ko tam nodarījusi despotiskā vara.”  

Sākotnēji pieminekļa atklāšana bija ieplānota kā dāvana Latvijas simtgadē, taču iniciatori nolēma nevilkt garumā projekta īstenošanu un paveikt to jau šogad. Ziedojumus monumenta atjaunošanai saņēma no visas Latvijas, tostarp arī Aizputes. Diemžēl Kurzemes pašvaldības pārstāvji nevarēja ierasties uz šo pasākumu.

Pilnu rakstu lasiet 17.novembra avīzē.