„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.4 °C
apmācies

Koka paletes pārtop mūsdienīgās mēbelēs 

Dinija Jemeļjanova

Mājokļu iekārtošanas ideju portālos un lietotnēs joprojām populāras ir mēbeles, kas izgatavotas no koka paletēm. Sākot ar mazām kastēm, kas var kalpot, piemēram, par naktsgaldiņu, beidzot ar kastu kombinācijām visas sienas garumā, kas aizstāj vecu sekciju. Pamazām šī mode sasniegusi arī Latviju -- preilēnietis Kristaps Určs to nolēmis pārvērst biznesā, ražojot „KU mēbeles”.

Vienkāršotā galdniecība

Tradicionāli koka paletes izmanto tirdzniecībā, noliktavās, lai uz tām izvietotu vai uzglabātu preces. Ideja industriālās plates pārveidot par interjera dizaina elementiem un mēbelēm radusies līdz ar DIY jeb "Do it yourself" (no angļu val. — Dari pats) kultūras attīstību pasaulē. Sekojot internetā ievietotām pamācībām, lietotās un raupjās paletes ikviens var mēģināt pašrocīgi pārvērst mēbelēs.

Kristaps Určš to dēvē par "vienkāršoto galdniecību". Speciālas izglītības šajā jomā viņam nav, kokapstrādes pamatus un palešu meistarošanas māku apguvis no tēva. Savās piemājas darbnīcās tēvs vairākus gadus izgatavoja paletes to īstajam pielietojumam, bet, nespējot izkonkurēt lielos ražotājus, darbu pārtrauca. Lai nebūtu jāslēdz darbnīcas, tēvs sācis ražot koka kastes un piedāvāt tās internetā. Drīz vien viņam bijis izbrīns, ka klienti kastes nav izmantojuši to paredzētajam pielietojumam, piemēram, dārzeņu uzglabāšanai, bet gan kā interjera elementu. Savukārt Kristaps  piegādājis šīs kastes pircējiem, no kuriem uzzinājis, ka viņi saviem spēkiem plāno tās slīpēt, ēvelēt, krāsot, lai izveidotu plauktus vai galdus.

Zem gultām var uzglabāt dažādas lietas // Foto no Kristapa Urča arhīva

Tas bija laikā, kad Kristaps pēc pāris Rīgā nodzīvotiem gadiem izlēmis atgriezties vecāku mājās Preiļu pagasta Litavniekos. Kad māja tika atjaunota un sētā ieviesta kārtība, pienākusi kārta arī darbnīcām. Kristapam radusies vēlme pašam izmēģināt roku galdniecībā. Izpētot internetā koka palešu mēbeļu izgatavošanas modes tendences, viņam radās ideja piedāvāt pircējiem apstrādātas kastītes un uzkonstruētas mēbeles.

Pilnu rakstu lasiet 17.novembra numurā.