„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+8.7 °C
skaidrs laiks

Pretgripas vakcīna – obligāta vai ieteicama?

Veselības ministrija (VM), sākot ar nākamo gadu, paredzējusi veicināt grūtnieču un zīdaiņu vakcinēšanos pret gripu, iekļaujot šo vakcināciju bērnu vakcinēšanās kalendārā. Saeimā šai iniciatīvai parādījušies pretinieki, aktualizējot jautājumu par to, vai vakcinācija patiesi ir ieteicama.

Izmaiņas paredzētas izstrādātās „Mātes un bērna veselības uzlabošanas plāna 2018--2020” pasākumu programmas ietvaros. Slimību profilakses un kontroles centra Latgales reģionālās nodaļas vecākā epidemioloģe Daugavpilī Nonna Vološčuka pastāstīja, ka ģimenes ārstiem gan ir jārekomendē pretgripas vakcīna, bet, tā kā tas ir pakalpojums, to nav iespējams pozicionēt kā obligātu. Šobrīd 50% atlaidi pretgripas vakcīnai saņem cilvēki vecumā no 65 gadiem un grūtnieces, savukārt pilnībā bezmaksas tā ir sešus līdz 24 mēnešus veciem bērniem.

Visu rakstu lasiet 28. novembra numurā.