„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+13.6 °C
apmācies

Preiļu Skolotāju korim “Latgale” 45 gadu jubileja

9. decembrī Preiļu kultūras namā norisinājās Preiļu novada skolotāju kora “Latgale” 45. dzimšanas dienas koncerts “Kora dziesmas draugu lokā”. Izejot cauri visiem kolektīva darbības posmiem, atklājot prieka mirkļus un stāstot par pārmaiņu periodiem kora pastāvēšanas laikā, izskanēja jauks pasākums kora dziesmas cienītājiem. Koncertu kuplināja Preiļu Mūzikas un mākslas skolas audzēkņu koris diriģentes Daigas Koļesničenko vadībā.

Kora dalībniekus sveica Latvijas Republikas 12. Saeimas deputāts Aldis Adamovičs, Preiļu novada domes priekšsēdētāja Maruta Plivda, Preiļu novada Izglītības pārvaldes vadītājs Andrejs Zagorskis, Slāvu kultūras biedrības “Raduga” vadītāja Valentīna Maksimova, Preiļu Kultūras centra vadītāja vietniece Silvija Kurtiņa un vokālā ansambļa “Virši” dalībniece, bijusī kora dziedātāja Līvija Grauze.

Skolotāju kori Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku simtgades priekšvakarā - 1972. gadā - dibināja Preiļu rajona pašvaldība. Šobrīd dziesma vieno kopā vairāk kā 40 dziedātājus diriģenta Edgara Znutiņa un kora dzīves organizatora Alberts Vucāna vadībā. No kora pirmsākumiem līdz 1993. gadam, kad kolektīva vadību pārņēma Edgars Znutiņš,  par diriģentiem bijuši Antoņina Mežinska, Santa-Karīna Oša, Jānis Teilāns, Alberts Vucāns un Edvīns Dziļums. 

Radošās darbības  gaitā ir mainījies kora sastāvs, bet daudzi dziedātāji korī dzied 20 un vairāk gadus. Īpašs prieks ir par Santu Karīnu Ošu un Mariju Volkovu, kuras dzied korī kopš pirmās dienas. Uzticīga Skolotāju korim ir koncertmeistare Inese Orinska.

Pēdējos gados koris sevi apliecinājis starptautiskajos konkursos. 2009. gadā Polijā iegūta 2. vieta Otrajā Starptautiskajā Eiropas skolotāju koru festivālā Vilkepolskā, 2015. gadā Lietuvā saņemts Zelta diploms un III vieta Starptautiskajā  koru garīgās mūzikas konkursā Kauņā. Koris ir piedalījies koncertturnejās ārzemēs un sniedzis koncertus Čehijā, Itālijā, Polijā, vairākkārt kuplinājis Starptautisko koru festivālu Utenā. Daudz saviļņojuma brīžu koristi kopā ar diriģentu ir pārdzīvojuši koncertos Latvijas pilsētās un ārvalstu koncertturnejās - Krievijā, Lietuvā,  Somijā, Anglijā, Itālijā, Čehijā un vairākkārt Francijā. Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku koru skatēs kolektīvs ir kļuvis par 1. pakāpes diplomandu – vienu no labākajiem koriem Latgales reģionā.

Preiļu novada domes dāvana korim dzimšanas dienā bija sarūpētā torte. Pagājušajā gadā pašvaldība iedalīja līdzekļus koncerttērpu iegādei kora dalībniekiem, šogad, gatavojoties Vispārējiem latviešu Dziesmu un deju svētkiem, piešķirts līdzfinansējums  tautastērpu izgatavošanai.