„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. aprīlis
Svētdiena
Gundega, Terēze
+15.0 °C
apmācies

66 % ģimenes ārstu jau parakstījuši līgumu par VAP sniegšanu

pexels.com

Nacionālais veselības dienests (NVD) informē, ka šobrīd aktīvi noris līgumu slēgšana ar ārstniecības iestādēm par valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu iedzīvotājiem 2018. gadā. Līdz šim līgumu noslēgušas jau vairāk nekā 66 % ģimenes ārstu prakšu. Šogad līgumu slēgšana uzsākta novembrī un kā ierasts turpināsies arī nākamā gada sākumā.

Visaktīvāk līgumu ar NVD slēdz Vidzemes ģimenes ārsti – to noslēguši jau 85 % ārstu. Latgalē līgumu noslēguši 73 % ģimenes ārstu, Zemgalē – 70 %, savukārt Kurzemē – 54 % ģimenes ārstu. Rīgas reģionā pakalpojumu sniegšanas līgumu noslēguši jau 60 % ģimenes ārstu prakšu.

Jau ziņots, ka novembrī jaunie līgumi nosūtīti visām ģimenes ārstu praksēm, un pakāpeniski tiks nosūtīti arī ambulatoro un citu valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējiem. Uzlabotais līgums, kas tika nosūtīts ģimenes ārstiem, publicēts arīdzan NVD mājaslapā.

Līdzšinējā līguma slēgšanas kārtība paredzēja ikgadēju līguma grozījumu veikšanu vai līguma noslēgšanu no jauna, savukārt šobrīd līgumi tiek noslēgti uz trīs gadiem. Jaunā līgumu slēgšanas kārtība ir vērsta ne tikai uz administratīvā sloga mazināšanu, bet arī nodrošina stabilitāti attiecībā uz ārstniecības iestādes darba plānošanu un attīstību ilgākā laika periodā, kā arī valsts finansējuma saņemšanu.

Jāatzīmē, ka līguma perioda pagarināšana līdz trīs gadiem neietekmē valsts finansējuma plānošanas procesu – tāpat kā līdz šim finansējums ārstniecības iestādei tiek plānots gadam. Tas tiek norādīts katras ārstniecības iestādes individuāli prognozētajā finanšu paziņojumā, kuru nosūta kā līguma pielikumu. Arī turpmāk katru gadu pēc likuma par valsts budžetu izsludināšanas tas tiks nosūtīts no jauna.

Pagājušajā nedēļā arī saņemti Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas priekšlikumi izmaiņu veikšanai jaunajos līgumos. Lai pārrunātu interesējošos jautājumus, NVD speciālisti ir aicinājuši asociācijas pārstāvjus uz tikšanos.

Vienlaikus būtiski pieaudzis arī to ģimenes ārstu skaits, kuri ir noslēguši E-veselības sistēmas lietošanas līgumu – kopumā jau 92 % ģimenes ārstu. Ģimenes ārstu iesaiste ir īpaši svarīga, jo no 2018. gada 1. janvāra darbnespējas lapas un receptes valsts kompensējamo zāļu saņemšanai visām ārstniecības iestādēm būs jāizraksta elektroniski.