„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 2. maijs
Ceturtdiena
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
+13.4 °C
daļēji mākoņains

VUGD aicina gaidāmo svētku laikā neaizmirst par drošību!

vugd.gov.lv

Ziemassvētki un Jaunais gads ir laiks, kad teju ikkatrā mājā tiek svinēti svētki, dedzinātas svecītes, kurinātas krāsnis un pirtis, gatavoti dažādi ēdieni, kā arī svētki padarīti krāšņāki ar pirotehnisko izstrādājumu palīdzību. Lai šie svētki nepārvērstos traģēdijā, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina cilvēkus neaizmirst par drošību.

VUGD statistika liecina, ka ik gadu Ziemassvētku un Jaunā gada svētku laikā vairāki cilvēki cieš vai iet bojā. Piemēram, aizvadītā gada Ziemassvētku un Jaunā gada brīvdienās gāja bojā divi cilvēki, bet cieta četri, savukārt 2015.gada svētkos gāja bojā pieci cilvēki, bet cieta 18. VUGD norāda, ka neapdomība ir viens no galvenajiem iemesliem cilvēku bojāejai ugunsgrēkos – lielu daļu šo traģisko nelaimju varēja novērst, ja vien tiktu ievērotas ugunsdrošības prasības.

Lai sveces liesma nepārvēršas traģēdijā!

2016.gadā ugunsdzēsēji glābēji devās dzēst 19 ugunsgrēkus, kuru iespējamais izcelšanās iemesls bija saistīts ar bez uzraudzības atstātām degošām svecēm, adventes vainagiem vai eglēm. Šogad reģistrēti jau 16 ugunsgrēki, kas izcēlušies bez uzraudzības atstātu sveču dēļ, un tajos ir cietis viens cilvēks.

Lai no aizdegtas sveces neizceltos ugunsgrēks, atcerieties, ka:

  • pirms sveces aizdegšanas tā jāatbrīvo no visa veida iepakojuma un jāizlasa klāt pievienotā lietošanas instrukcija;
  • sveces stabili jānovieto uz nedegošas virsmas un nav vēlams sveci novietot citu siltuma avotu tuvumā, piemēram, uz televizoriem, radiatoriem, iekurtām krāsnīm vai kamīniem;
  • degoša svece rada augstu temperatūru, tāpēc tā jānovieto drošā attālumā no degtspējīgiem priekšmetiem un mēbelēm, audumiem, aizkariem u.c;
  • degošas sveces nedrīkst atstāt bez uzraudzības, pat ne uz īsu brīdi un, dodoties prom vai pirms gulētiešanas, ir jāpārliecinās, ka sveces ir nodzēstas;
  • dekoratīvās želejveida sveces ar dažādiem dekorējumiem nav paredzētas dedzināšanai.

VUGD atgādina, ka svecītes dedzināt eglītē ir ļoti bīstami un no tām viegli var uzliesmot egle vai tās dekorācijas, tāpēc aicinām labāk svecīšu vietā eglītē iekārt svētku virtenes, nevis iededzināt svecītes!