„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 17. maijs
Piektdiena
Dailis, Herberts, Umberts
+11.2 °C
nedaudz mākoņains

Birķineļu baznīca pārņemta pašvaldības īpašumā

Daugavpils novada domes sēdē deputāti nolēma pārņemt novada pašvaldības īpašumā Birķineļu baznīcas ēku Kalkūnes pagastā. Tas nepieciešams, lai turpinātu uzsāktos kultūrvides sakopšanas darbus un nākotnē veiktu ēkas konservāciju, tādējādi saglabājot baznīcai šogad piešķirto vietējās nozīmes arhitektūras pieminekļa statusu. Iepriekš Birķineļu baznīca bija bezsaimnieka īpašums.

Līdz 1963. gadam baznīcā darbojās evaņģēliski luteriskā draudze, pēc tam ēku pārņēma kolhozs, ierīkoja tajā graudu kalti, dzirnavas un klēti. Pēc Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas deviņdesmitajos gados luterāņu baznīca nepieteicās pārņemt īpašumu.

Baznīca celta 1830. gadā un ir viena no vecākajām baznīcām Daugavpils novadā, unikāls Augšzemes sakrālās arhitektūras paraugs. Torņa galā atrodas vējrādis, kas saglabājies no senākas baznīcas un tiek datēts ar 1649. gadu.

Visu rakstu lasiet 22. decembra numurā.