„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 7. maijs
Otrdiena
Enriko, Henriete, Henrijs, Jete
+10.0 °C
daži mākoņi

Vilciena Viļņa—Daugavpils liktenis kļūs zināms tuvākajā laikā

Aleksandrs Rube

Oktobra nogalē pēc VAS „Lietuvos Geležinkeliai” (Lietuvas dzelzceļš) iniciatīvas Daugavpilī ieradās testa vilciens Viļņa—Daugavpils. Lai gan par šo notikumu bija daudz informācijas  plašsaziņas līdzekļos, daudzi pilsētas iedzīvotāji tika dezinformēti par laiku, kad vilciens šajā maršrutā sāks kursēt pastāvīgi.

Lai gan iepriekš presē vairākkārt tik minēts decembris, VAS „Latvijas dzelzceļš” (LDz) preses sekretārs Māris Ozols informēja, uzņēmumam nebija uzdevuma „palaist vilcienu pirms Ziemassvētkiem”. Turklāt šāda mērķa nebija arī lietuviešiem.

Mums nav saprotams, kur radušās šādas prognozes. Taču Latvija ir pilnībā gatava šīs idejas realizēšanai, jo tā ir ne tikai izdevīga pasažieriem, bet arī sola peļņu valsts uzņēmumam, atzīmēja M. Ozols.

Lai vilciens Viļņa—Daugavpils sāktu kursēt (maršruts jāpagarina no Turmantas līdz Daugavpilij), lietuviešiem jāiziet stingra tehniskā inspekcija. Visu nepieciešamo dokumentāciju VAS „Lietuvos Geležinkeliai” iesniedza „Latvijas dzelzceļam” 6. decembrī un, saskaņā ar likumdošanu, galīgais lēmums komisija jāpieņem līdz 5. janvārim.

„Tas ir ļoti atbildīgs process,” teica LDz Attīstības daļas vadītāja Linda Gailīte, „mums jāņem vērā visi riski un nianses, tostarp dzelzceļa līnijas apkalpošana. Taču ir acīmredzams, ka pārbaudes rezultāts būs pozitīvs.”

Atgādinām, ka tieša pasažieru vilcienu satiksme starp Daugavpili un Viļņu tika pārtraukta 2004. gadā. Pēc tam daugavpiliešiem bija iespēja doties uz Lietuvu ar ātrvilcienu Viļņa-Sanktpēterburga, taču tas tika atcelts 2015. gadā. Tāpēc pašlaik daudzi Latgales iedzīvotāji pozitīvi vērtē šī maršruta atjaunošanu.