„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.7 °C
apmācies

Gada noslēgums maskā tērpts

Pasākumu apmeklēja arī Rainis ar savu Aspaziju // Foto: Inese Minova

Lai būtu ko atcerēties nākamajā gadā, neaizmirstami jāpavada šis gads. Par to parūpējās Daugavpils Latviešu biedrība, sarīkojot 26. decembrī Ziemassvētku masku balli, kurā piedalīties tika aicinātas pilsētas nacionālās biedrības.   

Balles īpašie viesi bija ceļotāji cauri laikam, kuru vidū īpaši izcēlās Krievijas imperatore Katrīna I (Marta Skavronska) kopā ar savu galma dāmu un pāžu. Imperatore iegriezās Dvinskā pa ceļam no Višķiem uz Pēterburgu, kurp devās pie sava nākamā vīra Pētera I. Katrīnas lomā iejutās Daugavpils domes Pilsētplānošanas nodaļas vadītāja Inta Ruskule.

Viens no viesiem bija pirmais Daugavpils cietokšņa komandants, ģenerālmajors Gavrila Ulanovs ar kundzi. Tieši viņa vadībā 1812. gadā kareivjiem izdevās nosargāt cietoksni no franču armijas uzbrukuma. Komandanta tēlā lieliski iejutās Daugavpils cietokšņa pārvaldnieks Jānis Ostrovskis.

Katrīna I un Daugavpils cietokšņa komandants Ulanovs

Uz balli bija aicināts arī Zemgales divīzijas leitnants Viesulis ar kundzi. Vēstures fakti liecina, ka viņš pirms kara bijis arī Daugavpils Latviešu biedrības valdes loceklis. Leitnanta tēlu sev „pielaikoja” lauksaimnieks Alberts Mendriķis. 

Romantiskas vēsmas pasākumā ieviesa jaunieši, kuru tēli vēstīja par 1930. gada cilvēkiem un tā laika modi, kā arī latviešu dzejnieku pāris Rainis un Aspazija. Par skaistajiem tērpiem īpašajiem viesiem parūpējās tērpu salona „Atmiņu lāde” saimniece Irēna Voitāne.

Romantiskais 20. gadsimta sākums

Sarīkojot dažādus konkursus un loteriju, viesmīlīgā namamāte, Latviešu biedrības vadītāja Genovefa Barkovska, parūpējās, lai pasākuma viesiem nebūtu jāgarlaikojas. Kopā ar Janīnu Baranovsku abas iejutās Latgales lauku sievu Monikas un Lūcijas lomā.