„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+2.2 °C
apmācies

Līvānu seniori neslēpj talantus un sirsnību

Valentīna Mukāne un Valentīna Bogdanova gan līdzdarbojas pasākumu organizēšanā, gan čakli apmeklē visas norises // Foto: Egita Terēze Jonāne

Skaidrīte Šķimele uzvāra tēju un, apsēdusies pie senioru rokdarbiem, stāsta, ka viņas vadītā biedrība „Līvānu novada pensionāri” apvieno sirmgalvjus, kuri raksta un īsteno projektus, vingro, dzied, dejo un veido rokdarbus.

Sporto un iesaistās labdarībā

Biedrības kodols ir seniori, kuri sasnieguši 67-70 gadu vecumu. Viņi aktīvi darbojas un iesaista pasākumos visus novada pensionārus. Aktīvās seniores Valentīna Mukāne un Valentīna Bogdanova saka, ka pagūst vingrot, iemācīties ko jaunu, darināt rokdarbus, apceļot ekskursijās Latgali un ballēties. „Vai tad gadiem ir nozīme, vajag ripot lustīgi tik uz priekšu,” joko V. Mukāne. Savukārt V. Bogdanova uzsver, ka, pateicoties pensionāru biedrībai, iemācās ko jaunu.

Seniori visus pasākumus gaida kā lielus svētkus, un, pēc S. Šķimeles teiktā, biedrība tos pakārto vismaz trim lieliem mērķim, proti, mūža izglītībai, dalībai novada pasākumos, veselībai un sportam.    

Līvānieši iesaistās sporta svētkos, jo tas ļauj izlocīt kaulus. Viņi sporto gan stadionā, gan pļavā un Līvānu novada kultūras centrā.

Gandrīz visi seniori darbojas pagastu un novada kultūras centra kolektīvos, turklāt biedrībai ir savs Eiropas deju kolektīvs „Rūžeņas” un sieviešu vokālais ansamblis „Līvas”, kas kuplina arī Latgales senioru dziesmu un deju festivālu, un iedibinātais Latgales pensionāru vokālo ansambļu festivāls, saka S. Šķimele, kura pati vada senioru deju kolektīvu „Dubnava”.

Ansamblis „Līvas” katru gadu rīko vismaz trīs koncertus Līvānu novada alternatīvās aprūpes pakalpoju centra „Rožlejas” klientiem. Šī ansambļa dalībnieces Viktorija Lāce un Dina Vilcāne mēro garu ceļu uz mēģinājumiem un koncertiem, taču tas nemazina vēlmi dziedāt un iesaistīties labdarībā.

Skaidrīte Šķimele pensijas gadus dēvē par vēlo dzīves dārza ziedēšanu

Raksta projektus

Skaidrīte lepojas, ka seniori iemācījušies rakstīt projektus un šo pieredzi stāsta citu novadu pensionāriem. Pirms dažiem gadiem Kultūras ministrija finansēja biedrības sporta projektu, naudas pieticis gan pasākumam, gan sporta inventāram. Iegādātos nūjošanas komplektus izmanto senioru nūjotāju pulciņš, kura dalībnieki dodas garākās pastaigās Ubaglīcī vai Grīvas trasē, savukārt sporta zāles apmeklētājiem noder vingrošanas riņķi. Tikmēr mazo projektu konkursu finansējums tiek ieguldīts izglītojošās lekcijās, piemēram, kā nepazaudēt sevi vecumdienās, ko likt konservu burciņās, kā arī vasaras dienas nometnēs. Šogad tāda nometne notika gan Līvānos, gan Turku pagastā.  

Līvānieši ir lieli ceļotāji, ekskursijas sasaista ar pieredzes apmaiņu. Līvānos ir iedibināta jauna tradīcija -- Latgales senioru forums, kurā senioru organizācijas un valsts institūciju pārstāvji pārrunā problēmas, vienojas par sadarbību, saka Skaidrīte.  

Reizi mēnesī seniori sanāk biedrības telpās, lai sveiktu jubilārus, saplānotu darāmos darbus. Telpas uztur Līvānu novada pašvaldība, tāpēc biedrība maksā simbolisku nomas maksu. Ar Līvānu novada kultūras centra atbalstu tiek rīkotas senioru tematiskās balles pagastos, bet Starptautiskajā senioru dienā Līvānos notiek lielā balle.

Līvānu senioriem ir daudz draugu, tostarp pašvaldība, dažādas biedrības, izglītības iestādes, medicīnas firmas, folkloras kopas, politiķi. Ziemassvētkos seniori iet pie draugiem ķekatās vai ar dāvanām, piemēram, šogad viņi sarūpējuši sietās grāmatzīmes.    

UZZIŅA

Biedrība „Līvānu novada pensionāri”:

  • apvieno 52 līvāniešus;
  • izveidojusi struktūrvienības pagastos;
  • darbojas Latgales reģionālajā pensionāru apvienībā.