„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 6. maijs
Pirmdiena
Didzis, Gaidis
+7.6 °C
apmācies

Ilūkstes baznīca kļūst skanīgāka

Benita Baltmane pie Dānijas luterticīgo dāvinātajām ērģelēm // Foto: Egita Terēze Jonāne

Ilūkstes luterāņu dievnamā pagājušā gada izskaņā pirmo reizi notika vairāki koncerti un pazīstamāko Ziemassvētku dziesmu dievkalpojums. Ilūkstes luterāņu draudzes priekšniece Benita Baltmane atzīst, ka, pateicoties ilūkstiešiem un jaunajām ērģelēm, Ilūkstes dievnams ir kļuvis skanīgāks, turklāt ar pieminēto koncertu akciju „Gaisma Latvijai” draudze iesaistījusies Latvijas simtgades pasākumu maratonā.  

Pagājušajā gadā Ilūkstes dievnamā tika uzstādītas jaunas ērģeles, kuras dāvinājuši Dānijas luterticīgie. Kā teica B. Baltmane, pateicoties šim notikumam, ilūkstieši iedibinājuši Ziemassvētkos koncertu sēriju, kuru draudze uzturēs katru gadu. Ilūkstiešus ar savu sniegumu iepriecināja kristīgā mūziķe Inga Kraševska, Subates kultūras nama vokālais ansamblis „Sonāte” un Ilūkstes mūzikas un mākslas skolas audzēkņi. Īpašs bija arī Ziemassvētku dziesmu dievkalpojums, kurā ilūkstieši kopā dziedāja pazīstamas dziesmas. Akcijas „Gaisma Latvijai” koncerti notika arī Ilūkstes katoļu, Lašu un Subates luterāņu dievnamā, un, kā uzsver B. Baltmane, Ziemassvētkus varēja piedzīvot gan bērni, gan pieaugušie.

Baznīcas lūgšanu zāle

Vaicāta, kādi ir draudzes priekšnieces pamatpienākumi, Benita skaidro, ka mācītājam ir uzticēts garīgais darbs, bet draudzes priekšniecei sadarbībā ar mācītāju un draudzi jākārto dažādi saimnieciski un finanšu jautājumi.

„Ilūkstes luterāņu draudze nav liela, bet draudzīga. Aktīvi ir kādi 20-25 cilvēki. Ziemassvētkos un Lieldienās lūgšanu zāle ir pilna, jo atbrauc arī tie, kuri devušies uz ārzemēm vai Rīgu. Mums ir paveicies ar draudzes ganu mācītāju Agri Pilsumu. Viņš kalpo ar lielu sirsnību, turklāt viņam ir daudz labu ideju,” uzsver B. Baltmane.

Pilnu rakstu lasiet 5.janvāra avīzē.