„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 6. maijs
Pirmdiena
Didzis, Gaidis
+7.1 °C
apmācies

Kas Latvijas iedzīvotājus sagaida 2018. gadā

Pieaugs minimālā darba alga

2018. gadā minimālā darba alga valstī būs 430 eiro līdzšinējo 380 eiro vietā. Taču šo ziņu Latvijas uzņēmēji un viņu darbinieki uztvēra bez īpaša optimisma, jo tiek prognozēts, ka obligātais ienākumu pieaugums novedīs pie štatu samazināšanas. Jāatzīmē, ka vēl pirms gada par šādu perspektīvu ar bažām ziņoja dažas ministrijas, taču tolaik runa bija tikai par iespējamo 10, nevis 50 eiro palielinājumu. Kas lika politiķiem mainīt savu lēmumu – joprojām ir noslēpums.

Paredzēts, ka jaunais minimālās darba algas apmērs paliks nemainīgs nākamos trīs gadus. Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati par 2017. gada vasaru, minimālo darba algu vai mazāk saņem 162 000 darbinieki. Tādējādi pašlaik par minimālo samaksu valstī strādā katrs sestais algotais darbinieks.

Jauni nosacījumi mikrouzņēmumiem

Tā kā mikrouzņēmumu ieviešana bija pagaidu pasākums, lai mazinātu 2008.--2009. gada ekonomiskās krīzes efektu, ļoti iespējams, ka drīzumā šī uzņēmējdarbības forma tiks likvidēta. Par to liecina pastāvīgās izmaiņas, kuras skar šo biznesa segmentu. 2018. gadā 15% nodokļu likme tiks piemērota visiem mikrouzņēmumiem, savukārt maksimālā apgrozījuma ierobežojums būs 40 000 eiro līdzšinējo 100 000 eiro vietā.

2018. gadā stājas spēkā arī prasība, ka darbinieks drīkst strādāt tikai vienā mikrouzņēmumā, lai gan vienlaikus viņš drīkst to apvienot ar darbu parastā firmā. Tāpat kā agrāk, mikrouzņēmumā nedrīkst būt vairāk kā pieci darbinieki, savukārt viņu darba algas "griesti" ir ne vairāk kā 720 eiro mēnesī.

Nodokļu izmaiņas

Lielākā daļa algotā darba darītāju maksās mazāku iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), jo likme tiek samazināta par 3 % – no 23 % uz 20 %, t.i., mēneša ienākumiem līdz 1667 eiro – 20%, bet mēneša ienākumu daļai, kas pārsniedz 1667 eiro – 23%.

Pilnu rakstu lasiet 5. janvāra numurā.