„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+9.0 °C
nedaudz mākoņains

Latgales studente saņem fonda stipendiju

Inga Jonāne strādā zinātniskajā centrā Vācijā // Publicitātes foto

Noslēdzies Latvijas Universitātes (LU) fonda un SIA „Mikrotīkls” stipendiju konkurss eksakto, dzīvības un medicīnas zinātņu jomas doktorantiem, un sešu stipendiātu pulkā ir Latgales pārstāve Inga Jonāne (Daugavpils novads). 

Kā „Latgales Laikam” pastāstīja  LU fonda pārstāve Brigita Zutere, stipendiāte Inga Jonāne ir Fizikas un matemātikas fakultātes doktorantūras 1. kursa studente. Viņa saņems stipendiju 1000 eiro mēnesī, ko fonds maksās visu šo gadu.

Inga Jonāne LU Cietvielas Fizikas institūtā izstrādā doktorantes darbu „Funkcionālo materiālu eksperimentālie un teorētiskie pētījumi sensoru pielietojumiem”. Lai izskaidrotu dažādu materiālu struktūru atomārā līmenī, viņa veic eksperimentus arī  Eiropas sinhrotronā starojuma centros Itālijā, Vācijā u.c. Laboratorijās jeb mūsdienu valodā eksperimentālajās līnijās jāpavada dažas diennaktis, pēc tam notiek iegūto datu analīze un materiālu struktūras modelēšana, un šis darbs jau ilgst mēnešiem. Darbs zinātnē ir aizraujošs, atzīst jaunā zinātniece. Vadot jauno fiziķu skolu, seminārus, konferences, viņa uzsver jauniešiem, ka nav jābaidās studēt eksaktās zinātnes, jo arī tur var attīstīties un pilnveidoties. 

LU stipendiju fonds ir dibināts 2004. gadā, kurā apvienojušies daudzi filantropi, lai atbalstītu centīgus studentus, maģistrantus, doktorantus, šogad stipendijām piešķirti 72 000 eiro, piebilda B. Zutere.