„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+0.5 °C
neliels sniegs

Višķu tehnikuma audzēkņi saimniekos laukos

Pēc tehnikuma absolvēšanas laukos saimniekos (no kreisās) Aleksejs Vasiļjevs, Aigars Norko un Jānis Ščedrovs // Foto: Egita Terēze Jonāne

Malnavas koledžas izglītības programmu īstenošanas vieta „Višķi” pakāpeniski sakārto mācību vidi un beidzamos divus gadus piesaista jauniešus, kuri plāno palikt tepat Latvijā, lai veidotu savu saimniecību vai pārņemtu vecāku īpašumus, vai arī lai strādātu spēcīgās saimniecībās, stāsta struktūrvienības vadītāja Anita Lāčauniece.

Eglainietis Jānis Ščedrovs (1. kurss) teica, ka sapņo turpināt tēva uzturēto aitkopības nozari. „Ja tu dzīvo laukos, tad tev jāstrādā,” uzsvēra puisis.

Labu izglītību vēlas iegūt arī Aleksejs Vasiļjevs (1. kurss) no Biķerniekiem. „Man ir 22 gadi, tāpēc nolēmu, ka jāsāk dzīvot nopietni. Atnācu uz Višķiem, jo skola atrodas kaimiņos. Man patīk mācīties, turklāt te maksā stipendiju, un maksa par dienesta viesnīcu ir minimāla. Skolā iegūšu lauksaimniecības tehnikas mehāniķa diplomu,” pastāstīja Aleksejs. 

Pirmo lauku darbu rūdījumu labā saimniecībā jau ieguvis Aigars Norko (1. kurss). Darba dienās viņš mācās skolā, bet brīvdienās strādā SIA „Dunduru pļavas” Ilūkstes novadā. Jauneklis atzīst, ka darbu var atrast arī laukos, vajag tikai gribēt strādāt.

Anita Lāčauniece uzsvēra, ka skola dažādo gan izglītības programmas, gan audzēkņu ikdienu. Proti, skolēni tiek iesaistīti jaunatnes apmaiņas programmā „Erasmus+”. Pagājušajā mācību gadā un šogad Višķu un Malnavas jaunieši trīs nedēļas smēlās pieredzi Nīnburgas Lauksaimniecības izglītības un mācību centrā

„DEULA- Nienburg” Vācijā. Skolēni piedalās arī jauno profesionāļu meistarības konkursā lauksaimniecības tehnikas mehāniķiem „Skills Latvia”, piemēram, iepriekšējā mācību gadā višķēnieši izcīnīja 4. vietu.

Pilnu rakstu lasiet 9. janvāra numurā.