„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 14. maijs
Otrdiena
Aivita, Elfa, Elvita, Krišjānis
+9.8 °C
apmācies

Jo vairāk dari, jo vairāk paspēj

Jeļena Čursina

Sandra Dimante ir Daugavpils Saskaņas pamatskolas pedagoģe, Daugavpils Universitātes pasniedzēja, aktīvi piedalās sociālajā dzīvē. Pagājušā gada novembrī Daugavpils dome apbalvoja Sandru Dimanti ar Goda rakstu par produktīvu darbu lietišķo sieviešu klubā "Olivija", kura dalībniece viņa ir jau vairākus gadus.

Nometne emigrantu bērniem

Darbojoties lietišķo sieviešu klubā "Olivija", Sandra jau piecus gadus pēc kārtas raksta projektu par reemigrācijas procesa attīstību Latvijā. Sabiedrisko organizāciju fonds atbalsta šo projektu, tā mērķis – iepazīstināt Latvijas emigrantu bērnus ar valodu, kultūru, Latvijas tradīcijām un svētkiem.

Emigrējušo Latvijas iedzīvotāju bērni atbrauc vasarā uz Latviju, lai apciemotu savas vecmāmiņas un vectētiņus. Taču viņi šeit neko neredz, tāpēc veidojas stereotips, ka Latvija ir valsts, kur nav nekā interesanta. Pateicoties projektam, bērniem ir iespēja iepazīt dzīvi Latvijā.

Katru vasaru bērni nedēļu dzīvo latviskā vidē, kontaktējas ar vienaudžiem latviešu valodā, ceļo pa vēsturisko dzimteni. Daudzi bērni piedalās projektā vairākkārt, jo nometnes rīkošanas vieta un programma ik reizi ir cita.

"Diezin vai šie bērni un viņu vecāki atgriezīsies Latvijā. Taču viņiem būs cits viedoklis par Latviju," saka Sandra. Bērni uz vasaras nometni atbrauc no dažādām valstīm – Izraēlas, Vācijas, Krievijas, Zviedrijas, Anglijas. Viņiem ir atšķirīga mentalitāte, latviešu valodas zināšanu līmenis – pamatojoties uz to, tiek organizēts nometnes darbs. Projektā piedalās arī vietējie bērni. Viņi pārstāv Latviju, un, kā uzskata S. Dimante, šiem bērniem ir jāpiemīt noteiktām īpašībām, piemēram, jābūt lojāliem pret bērniem, kuri atbraukuši no ārzemēm, ātri jārod kontakts, jāprot sadzīvot ar citiem.

„Draudzības aplis” bērnu vasaras nometnē

Lietišķi un radoši

Klubs "Olivija" darbojas aktīvi – vāc ziedojumus trūcīgajiem, sadarbojas ar Rīgas labdarības fondu "Mazais princis". Trīs gadus klubs pirms Ziemassvētkiem novietoja  lielveikalos "labdarības ratiņus" un ar brīvprātīgo palīdzību vāca dāvanas daudzbērnu ģimenēm.

"Cilvēks vai nu nedara nekā vai arī dara visu," saka Sandra. Lietišķo sieviešu klubā "Olivija" apvienojušās darbīgas un uzņēmīgas daiļā dzimuma pārstāves. Visām ir darbs vai savs bizness, taču viņas atrod laiku visam. Tikšanās klubā notiek pie tējas vai kafijas, risinās sarunas, tiek rīkotas meistarklases.

Pilnu rakstu lasiet 12. janvāra numurā.