„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 15. maijs
Trešdiena
Airita, Arita, Sofija, Taiga
+11.4 °C
daļēji mākoņains

Pirmā pieredze ar E-veselību

Marija Vasjukoviča un Lidija // Foto: Jeļena Čursina

No 1. janvāra veselības aprūpē Latvijā darbojas jauna sistēma – E-veselība. Jau pirmajās dienās atklājās jauninājuma nepilnība, sistēmas darbības traucējumu dēļ ārstiem un pacientiem nākas bruņoties ar pacietību.

„Latgales Laiks” jautāja Daugavpils iedzīvotājiem, vai viņi ir saskārušies ar problēmām sakarā ar pāreju uz E-veselību.

Vairākums aptaujāto nekādas nopietnas problēmas sakarā ar jaunās sistēmas ieviešanu neizjuta. Marija Vasjukoviča atzīmēja, ka viņas ģimenes ārsts un medmāsas strādā ātri: „Arī aptiekā viss tiek izsniegts, kā parasti, ar tādu pašu ātrumu,” pastāstīja M. Vasjukoviča, „droši vien, man paveicās.” Par kompensējamo zāļu saņemšana ar t. s. „rozā” recepti neradīja nekādas aizķeršanās.

Savukārt jaunā daugavpiliete Lidija pastāstīja, ka ārsta apmeklējums ieildzis tikai nedaudz, maksimums, uz piecām minūtēm.

Daugavpilietes Irina un Klaudija pastāstīja par negatīvu pieredzi saistībā ar E-veselības izmantošanu. Viņu vizīti pie ārsta ievilkās, jo „uzkārās” dators, tāpēc ārsti ilgi sēdēja, mēģinot tikt skaidrībā, līdz galu galā izrakstīja papīra receptes.

Kā atzīmēja daži daugavpilieši, viņu ārsti labprātāk veic ierakstus par pacientu un receptes izraksta, tāpat kā agrāk. Daži aptaujātie šogad vēl nav bijuši pie ārsta. Taču viņi atzīst, ka šo brīdi gaida ar lielām bažām, jo daudziem viņu paziņām un radiniekiem jau ir bijusi negatīva pieredze ar E-veselību.