„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 5. maijs
Svētdiena
Ģederts, Ģirts
+17.6 °C
daļēji mākoņains

Vai Daugavpils ielās būs LED apgaismojums?

freeimages.com

Daugavpils domes Attīstības komitejas sēdē tika prezentēts pilsētas pašvaldībai piederošo ielu modernizācijas projekts. Daugavpilij ir iespēja izmantot Vides investīciju fonda resursus, kurš atbalsta jebkuru iniciatīvu, kas saistīta ar ekoloģiskās situācijas uzlabošanu Latvijā.

Kā diskusijā noskaidrojās, fonds piedāvā savdabīgu atbalsta shēmu – organizācija uzņemas pašvaldības un cita uzņēmuma starpnieka lomu, piedāvājot ESKO (energoservisa kompānijas) finansējuma modeli. Tas nozīmē, ka spuldžu, kabeļu un stabu nomaiņas pakalpojuma izmaksas tiks aprēķinātas, pamatojoties uz prognozējamo ietaupīto līdzekļu summu. Tādējādi tuvākajos gados (atkarībā no līguma) pilsēta maksās par apkalpošanu un enerģijas patēriņu tikpat, cik agrāk, taču daļu līdzekļu saņems atbildīgā firma. Kad līguma termiņš būs beidzies, pilsēta saņems lietošanā visus nomainītos objektus.

Fonda eksperte Zane Bilzena pastāstīja, ka fonds uzskata, ka Daugavpilī ir iespējams nomainīt gandrīz 2500 gaismas ķermeņu, t.i., vairāk nekā ceturtdaļu no kopējā skaita. Turklāt līdzekļu ietaupījums par elektroenerģijas patēriņu un ekspluatācijas izdevumiem būs 60—80%. Projekta atmaksāšanās termiņš ir no 3 līdz 7 gadiem.

Šis priekšlikums izraisīja neskaitāmus jautājumus, jo īpaši tāpēc, ka deputāti apšauba starpnieka nepieciešamību apgaismojuma modernizēšanā pilsētā. Savu viedokli pauda Komunālās saimniecības pārvaldes pārstāvji – vadītājs Aivars Pudāns un elektroinženiere Snežana Afanasjeva. Kā liecina viņu rīcībā esošā informācija, pašlaik izdevumi par pilsētas apgaismošanu ir 1 miljons eiro gadā, maksa par elektrotīklu apkalpošanu – 350 000 eiro. Šo darbu veic desmit elektriķi.

Pilnu rakstu lasiet 19. janvāra numurā.