„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 16. maijs
Ceturtdiena
Edijs, Edvīns
+10.8 °C
daļēji mākoņains

Antons Arnicāns iemainīs svaru bumbas pret zirga pajūgu

Antons Arnicāns mīl zirgus kopš bērnības // Foto: Egita Terēze Jonāne

Antons Arnicāns no staļļa izved Dzintaru, lai dotos ar to garākā pastaigā. Ja sportistam jācilā svarbumbas katru dienu, tad zirgam katru dienu jārikšo vai jāstrādā, saka dagdēnietis, kurš šobrīd ar Ginesa rekordu un neskaitāmajiem sasniegumiem svarbumbu sportā ir pazīstamākais Dagdas novada cilvēks.  

Rekordi nāk caur darbu

Uzstādīt rekordus nav viegli, jo, kā teica Antons Arnicāns, sacensības vēro starptautiski eksperti, turklāt sportistu sniegums tiek filmēts. Šogad viņš saņēma Ginesa rekorda apliecinājumu komandas sacensībās, startēdams 3. Vispasaules svarbumbu celšanas triatlona olimpiādē Baltkrievijā. „Man jautāja, vai vēlos piedalīties jauna rekorda uzstādīšanā. Komandu sacensībās veiksmīgi startēju arī iepriekš, zinu, kā uzvarēt un sasniegt rekordus, tāpēc teicu -- ja vajag, tad vajag,” atminas sportists.

Sacensības notika Vitebskas vidusskolā, lielajā sporta zālē sanākuši ap 400 sportisti un, lai pārspētu iepriekšējo rekordu, viņiem sacensībās „Spartan 300” bija pusstundā jāveic vingrinājumi sinhroni. Antons uzsver: „Tā patiesībā ir vingrošana ar svarbumbām. Mēs veicām pietupienus, pagriezienus pa labi un pa kreisi. Darījām to sinhroni. Un ar to bija gana, lai pārspētu rekordu. Mūsu vārdi tiks ierakstīti Ginesa rekordu grāmatā. Starptautiskās svarbumbu celšanas meistaru konfederācijas prezidentam Anatolijam Ježovam, kurš ikdienā vada Starptautisko vadības institūtu Arhangeļskā (Krievija) un kuru dēvē par svarbumbu guru jeb skolotāju Krievijā, ir vairāk kā 300 Ginesa rekordi.”

Gan Ginesa rekords, gan vairākas zelta godalgas, izcīnītas jau minētajā Baltkrievijas olimpiādē, ir dāvana Antonam 80 gadu jubilejā, ko viņš svinēs 17. decembrī. Sportists atzīstas, ka jau domā par aiziešanu no lielā sporta.

Stāstot par godalgām un apbalvojumiem, Antons Arnicāns parāda dažus īpašus -- zelta svarbumbu un ordeni „Zolotoj girevik”, ko piešķir Starptautiskā svarbumbu celšanas meistaru konfederācija par īpašiem nopelniem, 1991. gada barikāžu dalībnieka nozīmīti un apliecību un balvu „Latgales varonis”, kuru saņēma biedrības „Asmu latgalīts” konkursā „Latgales gada balva 2015”.

Pilnu rakstu lasiet 23. janvāra numurā.