„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. maijs
Sestdiena
Ēriks, Inese, Inesis
+16.2 °C
daži mākoņi

Noskaidroti pērnā gada aktīvākie un sirsnīgākie latgalieši

Dinija Jemeļjanova

27. janvāra pēcpusdienā Preiļu Kultūras namā noslēdzās pērnā gada aktīvāko, panākumiem bagātāko un vienkārši sirsnīgāko latgaliešu meklējumi. Jau ceturto gadu pēc kārtas biedrība „Asmu latgalīts” pasniedza „Latgales gada balvu”.

Šogad tika saņemti 42 pieteikumi septiņās kategorijās. „Esam priecīgi, ka joprojām ir cilvēki, kas grib un novērtē savus līdzcilvēkus, latgaliešus,” uzsvēra biedrības valdes locekle Gunita Vanaga. Visvairāk pieteikumu bija nominācijās „Latgales Gada aktīvākais seniors” (8) un „Latgales sirds cilvēks” (11). Ar atzinības rakstiem tika sumināti visi nominanti, bet galveno balvu pasniedza vienam, pēc žūrijas vērtējuma labākajam kategorijā. Piemēram, meklējot aktīvāko senioru, vērtēta nominantu dzīves pieredzes bagātība, kultūras mantojums, vērtību sistēma, gara stipruma izpausmes, kas mudina nevis sēdēt, bet aktīvi rīkoties.

Pasākuma organizatore Gunita Vanaga sveic aktīvākos jauniešus – Simonu Skudru, Sintiju Gipteri, Andri Vengru un Aivaru Bačkuru

Emocionāla izvērtās balvas pasniegšana „Latgales gada ģimenei”. „Mēs ar sievu paši audzinām četrus bērnus, tāpēc zinu, ka ģimene tiešām ir pamats visam, gan Latgalē, gan valstī,” uzsvēra 12. Saeimas deputāts Aldis Adamovičs, „vislielākā cieņa audžuģimenēm, kam nereti nākas palīdzēt un pieņemt arī radu bērnus. Jūs tiešām veicat svētīgu darbu.” Uzsverot kuplo ģimeņu darbu un vērtību, tām pateicās arī Daugavpils Latviešu biedrības pārstāvji, kas pasniedza pārsteiguma balvu. Viņi sumināja audžuvecākus Tatjanu un Nikolaju Mihejevus no Dubuļiem, kas pieņēmuši  un uzaudzinājuši 15 audžubērnus.

Savukārt, novērtējot sirsnību, uz skatuves kāpa vairāk nekā desmit latgalieši. „Nav lielāka gandarījuma, kā skolēnu pateicība par darbu,” uzskata Ilze Rožinska, kas saņēma balvu nominācijā „Latgales sirds cilvēks”. Viņa dzimusi un augusi Latgalē un latgaliski sarunājas gan ģimenes lokā, gan ar skolēniem ārpus skolas vai starpbrīžos. „Vadu folkloras kopu “Rūtoj”, visa kontaktēšanās tur notiek latgaliski,” viņa ir pārliecināta, ka latgaliskā dzīvesziņa jākopj gan lieliem, gan maziem.

Janīna Kursīte, aktīvie lauksaimnieki Jānis Gavars un Aivars Trons

Pasākumā uzstājās Daugavpils teātra dziedošie aktieri, līnijdeju kolektīvs „Rodeo meitenes”, Tihovsku ģimene, Dubnas pagasta KN bērnu vokālais ansamblis „Uguntiņa”. 

  •  Latgales Gada labākais lauksaimnieks ”Savas zemes saimnieks” - Jānis Gavars no Mazajiem Gavariem
  • “Latgales gada aktīvākais jaunietis” - Andris Vengra no Ludzas
  • “Latgales gada ģimene” - Annas Agapovas audžuģimene no Dagdas novada
  •  Latgales Gada varonis - Guntars Barkevičs no Baltinavas novada Apšovas
  • “Latgales gada uzņēmējs “Par ieguldījumu Latgales tautsaimniecības izaugsmē”” - Artis Paegle,  SIA “GLEAR” valdes loceklis
  • “Latgales Gada aktīvākais seniors” - Irēna Paidere no Rugājiem
  • “Latgales sirds cilvēks” - Ilze Rožinska no Preiļu novada