„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.3 °C
apmācies

Indrēnieši prot rakstīt un īstenot projektus

Aušanas studijas „Indra” tautas tērpos saimnieces tērpās arī Gurķu festivālā Krāslavā, kas notika pagājušajā gadā // Foto: Egita Terēze Jonāne

Indras pagasta lauksaimniecības konsultante Valentīna Bārtule bieži mēdz uzsvērt, ka dzīvo projektu pasaulē. Viņa kopā ar Indras kultūras nama vadītāju Anželu Kuzminsku līdzdarbojas galvenokārt projektos, kuru autore ir Ērika Zarovska, biedrības „Indras jauniešu klubs „Stāvēt aizliegts”” vadītāja, un kura katru gadu kādu no indrēniešu vai pašas idejām piesaka konkursiem un fondiem. Piemēram, pagājušajā gadā Borisa un Ināras Teterevu fonds ar programmas „Pats savam saimes galdam” finansējumu atbalstīja Indras pagasta ģimenes, kuras savos mazdārziņos iestādīja un izaudzēja dārzeņus. Projektus Indrā raksta visi -- lauksaimnieki, skolas, audējas, biedrības, pagasta pārvalde, uzsver V. Bārtule.

Jāiedod makšķere, lai zivis ir visu gadu

„Iedzīvotājiem iepatikās mazdārziņu projekts, un viņi jau domā ierīkot siltumnīcas. Ceram, ka Borisa un Ināras Teterevu fonds atbalstīs arī šo ideju. Projektā uzsvērām, ka iegādāsimies darba rīkus un materiālus siltumnīcām, dārzeņu sēklas un garšvielas. Jāiedod makšķere, lai zivis ir visu gadu,” joko Valentīna, cienājot ar sarkano bietīšu ievārījumu. Indrēnieši pirms gada ne tikai stādīja dārzus un novāca ražu, bet arī mācījās izaudzēt garšīgus tomātus. Valentīna atzīstas, ka patīk mācīties, tāpēc cenšas noorganizēt iedzīvotājiem dažādus izglītojošus pasākumus. „Katrai no mums ir savs  darbiņš. Ērika Zarovska raksta projektus un atskaites, Anžela Kuzminska rīko kultūras pasākumus, bet es koordinēju tehniskos darbus, tostarp dārzu stādīšanu,” uzsver Valentīna.    

Valentīna Bārtule un Tatjana Žilinska uzskata, ka projektu finansējums ļauj iet kopsolī ar laiku

Baļbinovas (Indras) katoļu baznīcai ierīkots panduss, bet baznīcas dārzā izveidoti jauni apstādījumi un atjaunoti žoga vārti. Kā teica V. Bārtule, to varēja paveikt, pateicoties Krāslavas novada domes projektu konkursam „Iedzīvotāji veido savu vidi”. „Tas ir vienīgais lauku dievnams, kas atbilst ES prasībām, proti, ir uzbrauktuve, līdz ar to baznīcu var apmeklēt cilvēki ar kustības traucējumiem,” saka V. Bārtule.

Runājot par iecerēm, viņa pieļauj, ka indrēnieši labiekārtos peldvietu pie Melnezera, kas ir populāra atpūtas vieta, un modernizēs rotaļu laukumu pie daudzdzīvokļu mājām Indras ciemā.

Pilnu rakstu lasiet 9. februāra numurā.