„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+4.3 °C
apmācies

Māja nodega, bet cerība palikusi

Anatolijs Krilovs

Naktī no 3. uz 4. februāri Daugavpils novada Sventes pagastā viensētā „Kaijas” nodega divstāvu māja ar saimniecības ēkām. Liesmas izplatījās tik ātri, ka māju saimnieki, Irēna un Česlavs Timšāni, tik tikko paspēja izskriet no degošās mājas. Sadega viss, palika vien apavi un drēbes, kuras bija mugurā.

Melnais uz baltā

Melnas krāsmatas, savandītas pārogļojušās sijas, sačokurojusies sadzīves tehnika un dūmenis – uz baltā sniega fona tas viss izskatās briesmīgi. Visapkārt klusums, bet ugunsnelaimes vietā vientulīgi klīst liels melns suns un ar auksto purnu pabaksta roku.

Irēna stāsta, ka 3. februāra vakarā viņi, kā ierasts, devās pie miera. Mājās vairāk neviena nebija, nekas arī nevēstīja par to, ka var notikt nelaime. Pulksten trijos naktī viņa pēkšņi pamodās no vīra kliedziena: „Celies, degam, ātrāk ārā no mājas! Zvani ugunsdzēsējiem un bērniem!” Kad vēl samiegojušies, nepaķēruši līdzi pat dokumentus, jo tam vairs nebija laika, izskrēja pagalmā, ieraudzīja, ka liesmas plosās zem kūts jumta, kurai ar māju bija viens jumts, blakus atradās šķūnis. Nekavējoties piezvanīja kaimiņam Nikolajam Mazuram, kurš ātri ieradās ugunsgrēka vietā. Metās glābt lopus. Atverot kūts durvis, uguns vēl vairāk pieņēmās spēkā. No liesmojošās ēkas izdzina laukā zirgu, govi, teli, divas cūkas un dažas vistas, pārējās sadega.

Pirmā ieradās ugunsdzēsēju mašīna no Ilūkstes, pēc tam -- četras automašīnas no Daugavpils. Cits pēc cita ar baismīgu troksni uzsprāga trīs gāzes baloni. Pēc tam māja pārvērtās milzīgā lāpā, kuru redzēja pat dēls un vedekla, kuri no cietokšņa mašīnā brauca pie vecākiem, taču vairs nebija, ko dzēst. Iekšpusē izdega pilnīgi viss. Pāri palika vien pārogļojušās sienas, kūts un šķūņa karkass. Sadega viss lauksaimniecības inventārs. Kā liecina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta informācija, signāls tika saņemts pl. 3.25. Pašlaik tiek aprēķināti zaudējumi – tie ir milzīgi, policija veic izmeklēšanu, lai noteiktu aizdegšanās iemeslu. Liesmas iznīcināja māju un saimniecības ēkas 450 kvadrātmetru platībā, kuras, diemžēl, nebija apdrošinātas. Paši saimnieki domā, ka ugunsgrēka cēlonis varētu būt slikta elektroinstalācija.

Pilnu rakstu lasiet 9. februāra numurā.