„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+19.3 °C
nedaudz mākoņains

Kalupē veidos daudzfunkcionālu centru

Ēka joprojām tiek apkurināta ar krāsnīm // Foto: Dinija Jemeļjanova

2018. gada budžetā investīcijām Daugavpils novada dome vislielāko summu, 350 tūkstošus eiro, paredzējusi Kalupes pagasta ambulances ēkas pielāgošanai daudzfunkcionālā centra „Varavīksne” vajadzībām. Summas apjomu Daugavpils novada domes priekšsēdētāja vietnieks un centra vadītājs Aivars Rasčevskis pamato ar to, ka ēka ir vairāk nekā 50 gadus veca, tāpēc nepieciešams pamatīgs remonts, turklāt citas piemērotas ēkas, ko varētu izmantot vietējie jaunieši, biedrības, sociālais darbinieks un ārsti, Kalupē nav.

„Pirmkārt, jauniešiem esošās telpas ir par šauru. Otrkārt, medicīnas aprūpes telpas nav apmierinošas, vajadzīgs ne tika kosmētiskais remonts, bet pārbaudē atzīts, ka tās neatbilst Ministru kabineta noteiktajām prasībām,” skaidro A. Rasčevskis, „ēku apsilda, kurinot krāsnis, tas neatbilst ugunsdrošības noteikumiem.” Tāpēc izstrādāts projekts un paredzēts remontēt, izveidojot triju telpu blokus, - daudzfunkcionālo centru „Varavīksne” jauniešiem, sabiedrības veicināšanas centru un sociālo pakalpojumu centru. Daļā telpu jāveic griestu, grīdu, sienu remonts, logu, durvju apdares atjaunošana, jāierīko sanitārie mezgli, bet ģimenes ārsta un zobārsta praksei telpas jāpiemēro to funkcionālajām vajadzībām, tai skaitā nodrošinot visu nepieciešamo cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Visā ēkā paredzēta siltināšana, plānots pieslēgums centrālajam kanalizācijas tīklam, kā arī ciema kaltu mājai, ventilācijas sistēmas izveide. Jauniešu centram paredzēts izbūvēt savu ieeju.

Šobrīd ēku var dalīt divās daļās, vienā atrodas jauniešu centra un sociālā dienesta telpas, otrā - ģimenes ārstes Ineses Kudeiko prakse, divas reizes nedēļā te pacientus pieņem arī zobārsts. I. Kudeiko pastāstīja, ka pirmie neoficiālie pagasta pārvaldes piedāvājumi bijuši pārcelties uz tuvējās dzīvokļu mājas telpām otrajā stāvā, taču tas būtu apgrūtinoši pacientiem ar īpašām vajadzībām.

Pilnu rakstu lasiet 20. februāra numurā.