„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 9. maijs
Ceturtdiena
Einārs, Ervīns, Klāvs
+5.1 °C
apmācies

Ruģeļu dambis neapdraud Grīvas iedzīvotājus

Google Maps

15. februārī Daugavpils domes Finanšu komitejas sēdē noskaidrojās jaunas detaļas saistībā ar aizsargdambja būvniecību Ruģeļu mikrorajonā. Šo projektu atbalsta daudzas valsts instances, taču tas būs jāsadala divos posmos.

Attīstības departamenta vadītāja Daina Kriviņa informēja, ka dambja celtniecību atbalsta Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, vairākas speciālas iestādes un Centrālā finanšu un līgumu aģentūra. Projekta kopējās izmaksas vēl būs jāprecizē, taču pašlaik šī summa ir 2,6 miljoni eiro, tostarp 2,2 milj. eiro tiks saņemti no Eiropas Reģionālās attīstības fonda. Eksperti veikuši iespējamo plūdu modelēšanu un secinājuši, ka dambja būvniecība neapdraud Grīvas iedzīvotājus, kuri dzīvo iepretī Ruģeļiem Judovkā un Maļutkos.

Sākotnēji projektā bija ieplānota vērienīga būve no Ruģeļu ūdenskrātuves līdz Bruģu ielai Gajokā. Taču kopējie izdevumi izrādījās pārāk lieli (vairāk nekā 6 miljoni eiro), tāpēc tika pieņemts lēmums sadalīt projektu divos posmos – no ūdenskrātuves līdz Meļņičkas upītei, un tad no šīs Daugavas pietekas līdz Ūdensvada ielai. Neskatoties uz to, dambja būvniecības pirmo posmu var uzskatīt par gandrīz patstāvīgu projektu – vairāk nekā 3 kilometrus garais aizsargdambis pasargās no plūdiem aptuveni 4000 cilvēku.

Lai dambi pagarinātu, nākotnē jārīko jauns konkurss, arī to kontrolēs valsts institūcijas.