„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+14.7 °C
nedaudz mākoņains

Vislielākie izdevumi – Križu bērnudārzā

freeimages.com

Daugavpils domes Finanšu komitejas sēdē Izglītības pārvaldes vadītāja Marina Isupova sniedza ziņojumu par viena bērna uzturēšanās izmaksām pilsētas bērnudārzos un skolās. Izdevumu pieaugums šogad ir saistīts ar pedagogu darba algas palielinājumu.

Lai gan tēriņi ir auguši, pašlaik iezīmējušās divas pozitīvas tendences. Pirmkārt, pateicoties remontdarbiem un siltināšanai, pilsētai izdodas būtiski ietaupīt uz izglītības iestāžu apsaimniekošanas rēķina. Otrkārt, valsts aizvien biežāk sniedz atbalstu dažiem mācību iestāžu tipiem un speciālajām izglītības programmām, un tas samazina kopējos tēriņus.

Pašlaik līdzekļi ietaupās Daugavpils Valsts ģimnāzijā, kur notiek remontdarbi, bet tās audzēkņi mācās Daugavpils Universitātes jaunajā korpusā. Līdzīga situācija ir arī 6. pirmsskolas izglītības iestādē, kura darbojas 6. vidusskolas telpās, - šis ir uzturēšanas ziņā vislētākais bērnudārzs pilsētā (vienam audzēknim - 124 eiro mēnesī). Savukārt „visdārgākais” dārziņš pilsētā joprojām ir 22. bērnudārzs Križos (345,19 eiro vienam bērnam mēnesī). Turklāt šeit ir arī brīvas vietas mazuļiem, kuri dzimuši 2016. gadā.

Vienam pirmsskolas izglītības iestādes audzēknim Daugavpilī tērē vidēji 170 eiro mēnesī.

Skolās izdevumu princips ir nemainīgs – jo vairāk skolēnu, jo mazāki tēriņi, un otrādi. Pašlaik vislielākās izmaksas ir 1. speciālajā pamatskolā (177,53 eiro vienam audzēknim), viszemākās – Krievu vidusskolā – licejā (30,26 eiro). Vidējais rādītājs pilsētā – 46 eiro. Taču drīzumā 1. speciālā skola un 2. speciālais bērnudārzs (283,79 eiro audzēknim mēnesī) pāries uz valsts finansējumu, tāpēc izmaksu statistika būtiski mainīsies. Turklāt jāņem vērā, ka minētajās summās nav iekļauti ēdināšanas izdevumi.