„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+19.3 °C
nedaudz mākoņains

Atkārtoti startēs pārrobežu projektu konkursā

Foto: Hugh Wallis

Daugavpils novada dome startē jaunā Latvijas-Lietuvas-Baltkrievijas pārrobežu projektu konkursa kārtā, iesniedzot divus pieteikumus ar mērķi izveidot Skrudalienas skolas ēkā dienas centru, ieguldot 209 tūkstošus eiro, un pārveidot mājturības kabinetus neformālās izglītības apgūšanai Špoģu, Vaboles un Salienas vidusskolā, ieguldot 129 tūkstošus eiro.

Jāatzīmē, ka līdzīgu projektu, lai pielāgotu Skrudalienas skolas ēku dienas centra vajadzībām, pārrobežas sadarbības projektu konkursā Daugavpils novads iesniedza  jau pirms pāris gadiem, bet tas netika atbalstīts. Šoreiz projekts „Individualizēto pakalpojumu piedāvājuma pieejamības nodrošināšana mazaizsargātajiem cilvēkiem ar veselības problēmām, piesaistot galveno steikholderu apvienošanas palīdzību” paredz ne tikai pielāgot ieeju ēkā cilvēkiem ar kustību traucējumiem, bet arī noalgot fizioterapeitus un pielāgot telpas viņu darbam. Tāpat projekta apstiprināšanas gadījumā tiktu noalgoti sociālie darbinieki un iegādāts specializēts mikroautobuss, lai mērķauditoriju nogādātu līdz dienas centram.

Savukārt, pārveidojot mācību telpas Špoģu, Vaboles un Salienas vidusskolā, paredzēts veicināt uzņēmējdarbību un nodarbinātību. Projekta „Uzņēmējdarbības kapacitātes uzlabošana mazaizsargātajām sociālajām grupām Latgales un Vitebskas reģionā” apstiprināšanas gadījumā skolēni jaunajās telpās varēs apgūt šūšanas, kokapstrādes, datordizaina un citas prasmes, kā arī apgūt biznesa uzsākšanas pamatus. Plānots šajā projektā iesaistīt arī seniorus.

Tā kā abi ir pārrobežu projekti, tiks organizēti arī dažādi informējoši un izglītojoši pasākumi, semināri, forumi, izstrādāti metodiskie materiāli, pieredzes apmaiņa. Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējums abos projektos veido 90%. Dienas centra izveides projekta partneri ir Braslavas rajona centrālā slimnīca un Ukmerģes rajona slimnīca, bet mācību klašu pielāgošanas projekta – biedrība “Novaja Evrazija”. Tas, vai projekts tiks apstiprināts, varētu kļūt zināms šī gada beigās, līdz ar to telpu pielāgošanu varētu sākt 2019. gada sākumā.