„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+1.3 °C
neliels sniegs

Spaiss nav atrasts, bet marihuānas ir daudz

VP LRP Kriminālpolicijas biroja priekšnieks Jurijs Vasiļjevs / /Foto: Aleksandrs Rube

Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldē (VP LRP) notika atskaites sapulce, kurā tika ziņots par kārtības sargu darba rezultātiem 2017. gadā.

VP LRP Kriminālpolicijas biroja priekšnieks Jurijs Vasiļjevs pastāstīja, ka Latgales reģions joprojām ir līderis gan reģistrēto, gan atklāto likumpārkāpumu ziņā – 2017. gadā ierosināti 6000 lietu un atklāti 2167 noziegumi. Pavisam nedaudz no Latgales atpaliek Zemgale, savukārt Vidzemē un Kurzemē fiksēto noziegumu skaits ir par trešdaļu mazāks, turklāt tiek atklāts gandrīz katrs otrais noziedzīgais nodarījums.

Nepatīkams fakts Latgalē ir tas, ka pērn pieaudzis īpaši smagu noziegumu skaits (Krāslava, Preiļi un Ludza), lai gan to kopējais skaits samazinājies par 20%. Kriminālpolicijas darbiniekiem izdevies pārtraukt 96 (2016. gadā – 109) noziedzīgo grupējumu, tostarp 29 organizētu grupu darbību (iepriekšējā gadā – 32). Organizētie formējumi galvenokārt nodarbojās ar narkotisko vielu izplatīšanu un akcīzes preču nelegālu apgrozību.

Pērnā gada 12 mēnešos reģionā izdarītas 16 slepkavības (tostarp slepkavību mēģinājumi), tas ir par 7 gadījumiem vairāk nekā 2016. gadā. Daugavpilī pastrādātas 9 slepkavības, Krāslavā – 4, Rēzeknē, Preiļos un Ludzā – viena. Tīšu smagu miesas bojājumu nodarīšanas skaits samazinājies no 38 līdz 31. Sarucis arī zādzību skaits – no 2468 līdz 2349, lai gan Preiļos un Balvos konstatēts šo likumpārkāpumu skaita pieaugums.

Kopumā pagājušajā gadā Latgalē konfiscēti 7,5 miljoni cigarešu, tostarp 4,3 miljoni – ar Baltkrievijas akcīzes markām un 378 000 – ar Krievijas Federācijas markām. Izņemtā nelegālā alkohola kopējais apjoms – 15 457 litri, konfiscēti 34 255 litri benzīna un 356 640 litri dīzeļdegvielas.

Situācija ar narkotisko un psihotropo vielu apriti ir nedaudz uzlabojusies -- kopuma pērn reģistrēti 108 to izgatavošanas, transportēšanas, pārdošanas un izplatīšanas gadījumi (agrāk – 117). Galvenokārt tā bija marihuāna (1,8 kg), dažādas psihotropas vielas (1209 tabletes), metamfetamīns (276 g) un amfetamīns (178 g). Psihoaktīvās vietas (spaisi), kā arī sintētiskie opiāti reģionā nav fiksēti. J. Vasiļjevs atzīmēja, ka Latgalē beidzamajos gados vairāk tiek izplatīts (arī audzēts) kanabiss, savukārt amfetamīnu saturošas vielas biežāk tiek konstatētas Rīgā un Lietuvā. Kopumā gada laikā reģionā konfiscēti 27,7 kg nežāvētas marihuānas.

2018. gadā Latgales reģiona pārvaldes darbā prioritāte būs likumpārkāpumu atklāšana tautsaimniecības jomā (kontrabanda), kā arī ekonomisko noziegumu atklāšana.