„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+20.7 °C
daļēji mākoņains

Sveica Latgales kultūras balvas „Boņuks” laureātus

Mākslinieki Vēsma un Aivars Ušpeļi ir „Boņuka” autori // Foto: Egita Terēze Jonāne

25. februāris Latgales vēsturē būs ierakstīts ar Latgales kultūras gada balvas „Boņuks 2017” jubilejas desmito ceremoniju. Turklāt šī pasākuma galvenais pienesums ir pateikšanās cilvēkiem, kuri pagājušajā gadā atklāja latgalieti un viņa kultūras vērtības pasaulei no jauna caur Latgales simtgades kongresa pasākumiem, jaunām grāmatām, dziesmām vai līdzdarbošanos sabiedriskās norisēs. 

Apbalvošana sākās pēc tautas mūzikas grupas „Tautumeitas” skanīgā dziedājuma un trīs Latgalē pazīstamu cilvēku - politiķa Jura Viļuma, grupas „Bez PVN” mūziķa Gunta Rasima un dzejnieka Oskara Orlova stāsta, kā viņiem radās doma par balvu „Boņuks” un kuri latgalieši varētu kļūt par laureātiem šīs balvas 50 gadu jubilejā.  

Galveno balvu „Par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā” saņēma  valodniece Lidija Leikuma un Vācijā dzīvojošais izglītības darbinieks, literāts, latgaliešu grāmatu un dokumentu krātuves „Latgaļu sāta” dibinātājs Alberts Spoģis, kurš nevarēja atbraukt lielās gadu nastas dēļ (93 gadi). Viņš pasākuma dalībniekus uzrunāja gan videoierakstā, gan ar dēla Gregora starpniecību. Abi laureāti bija vienisprātis, ka kalpos Latgalei līdz mūža beigām.

Liels balvu birums - divi „Boņuki” ir kinorežisoram Viesturam Kairišam, proti, viņš kopā ar Latgaliešu kultūras biedrību ir laureāts nominācijā „Gada notikums” par 4. pasaules latgaliešu saieta „Latgales simtgades kongress” rīkošanu un nominācijā „Gada cilvēks kultūrā” par paša aktivitātēm latgaliešu kultūras laukā. Režisors savā pateicības uzrunā uzsvēra, ka šī ir galvenā kultūras balva Latvijā, kura būtu jāraida tiešraidē ne tikai „LMT Straumei”, bet arī Latvijas TV.

Taču šoreiz neviens nevarēja pārspēt repa mūzikas pārstāvju, grupas „Latgaliešu reps” sniegumu. Puišiem piešķirti trīs „Boņuki” - nominācijā „Labākais sniegums alternatīvajā mūzikā”, „Labākais mūzikas video” par dziesmas „Skots pa lūgu” video un nominācijā „Gada debija mūzika”. „Galvenais ir mīlēt Latgali, latgaliešu valodu un mūziku,” savu dzīves moto pauda Ivo Grigalis un Didzis Kozlovs.

Ar „Boņuku” sumināti arī Rīgas kebabnīcas „Ausmeņa Kebabs” saimnieks Valters Murāns nominācijā „Gada amatnieks/saimnieks”, Annele Slišāne nominācijā „Gada sniegums vizuālajā mākslā”, kura teica, ka līdz novembrim 100 segās ieaudīs savas sajūtas par latgali un tās cilvēkiem. Tāpat apbalvoti koncertizrādes rakstiem un skaņai „Latgales gredzens” radošā komanda nominācijā „Gada sniegums skatuves mākslā”, Latvijas radio cikls „Latgales kongress. 10 stāsti” nominācijā „Gada sniegums audiovizuālajā mākslā” un banka „Citadele” par bankomātu latgaliešu valodā nominācijā „Par latgaliešu valodas popularizēšanu”. 

Pilnu rakstu lasiet 27. februāra numurā.